Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 26. joulukuuta 2023

Jouluruokajatkot: lanttupiirakat

 Alkaa jo tulemaan taas korvistakin jouluruokia 😅

Kun ylijääneille jouluruuille etsii loppusijoituspaikkoja, saattaa jopa yllättyä kaikista mahdollisuuksista, mitä niistä voikaan saada aikaan. Sen verran nämä jalosteet poikkeavat alkuperäisistä ruuista, että ei töki yhtään, vaikka jouluruuat jo tökkisikin.

Lanttulaatikon lopusta tein lanttupiirakoita, jotka toistavat mm. porkkanapiirakoiden kaavaa. Ruistaikinaan tehdään laatikonlopusta täyte ja piirakat paistetaan. 

Näissä piirakoissa maistuu makeus, laatikon mausteet ja se lanttu.

Ruistaikinan ainekset:

2 dl vettä

2,5 dl vehnäjauhoja

3,5 dl ruisjauhoja

1,5 tl suolaa

2 rkl ruokaöljyä

Kaikki aineet sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi. Taikina on valmiina napakkaa ja tarttumatonta.

Taikina pyöritellään pötkyläksi ja se leikataan n. 30 yhtä suureksi palaksi. Palaset pyöritellään palloiksi ja kaulitaan puikulakaulimella lähes läpikuultavan ohuiksi, pyöreiksi lätyiksi, joiden halkaisija on reilut 10 cm.

Täytteeseen sekoitin lanttulaatikon lopun sekaan kananmunan ja n. 5 dl riisipuuroa.

Pyörylöiden päälle levitetään ohut kerros (n. 2 rkl) täytettä. Lanttupiirakat rypyttelin siten, että ne jäivät pyöreiksi.



Piirakoita paistetaan uunin keskitasolla 225 asteen lämpötilassa 13-15 minuuttia.

Voiteluun:

25g voita

0,5 dl maitoa

Maito ja voi lämmitetään siten, että voi sulaa maitoon.

Kun täytteeseen ja ryppyjen reunoihin alkaa tulla väriä, piirakat otetaan pois uunista. Ne voidellaan välittömästi voi-maitoseoksella ja peitellään liinalla.

Varsin mainio lopputulema 😋



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti