Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 3. syyskuuta 2020

Kinuski- Puolukkabrita


Tavataan töissä kukin aina omana syntymäpäivänä tarjota kakkukahvit ja pistin taas kerran työkaverit koekaniineiksi. Oikeastaan soveltaminen tapahtui vasta leivonnan jo ollessa käynnissä ja kun sain kakun valmiiksi, ihmettelin taas sitä että kuinkahan tämä kakku nyt oikein toimii tositilanteessa? Makunsa tai koossapysymisensä puolesta? Miksi lähden säveltelemään aina silloin, kun kaiken pitäisi onnistua ensimmäisellä kerralla? Saati että kuinka surkeaa olisi, jos koko kakku plörähtäisi, kun siihen painetaan kakkulapio? Mistään ei ollut mitään takeita…

En ole ikinä leiponut britakakkua ja sellaista halusin kokeilla. Koska tuoreita mansikoita ei ollut tarjolla, harkitsin väliin hedelmiä, mutta päädyin kinuskin ja puolukan yhdistelmään.

 

Olen ihmetellyt sitä, miksi britakakusta tehdään aina levymallinen. Kai se jotenkin yleisesti kuuluu siihen leivonnaiseen, mutta ajattelin kokeilla pohjan tekoa pyöreänä.

 

Pohjien ainekset

 

150 g voita

1,5 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

4 keltuaista

1 dl maitoa

 

4 valkuaista

2 dl sokeria

 

Voi ja sokeri vatkataan vaahdoksi. ’Keltuaiset lisätään voi-sokerivaahtoon yksitellen, välissä hyvin sekoittaen.’ Mukaan sekoitetaan vuorotellen yhteen sekoitetut kuivat aineet ja maito.

 

Valkuaiset ja sokeri vatkataan kiinteäksi vaahdoksi.

 

Kaksi saman kokoista (24 tai 26cm) irtopohjavuokaa pohjustetaan leivinpaperilla. Taikina jaetaan vuokiin ja levitetään kauttaaltaan tasaiseksi kerrokseksi vuokien pohjille. Marenki jaetaan vuokiin tasan ja levitetään taikinan päälle tasaiseksi kerrokseksi. 

 

Pohjia paistetaan uunissa 175 astetta n. 25 minuuttia. Itse paistoin pohjat kiertoilmauunissa samaan aikaan ja lopputulos oli varsin hyvä.

 

Kun pohjat ovat jäähtyneet, autetaan marenki irti irtopohjavuoan reunoilta. Itse käytin tähän muovista veistä, joka ei naarmuta kakkuvuokaa. Kun kakun reunat on irrotettu, voi vuoan reunan ottaa pinnan repeämättä pois.



Täyte ja päällinen

 

6 dl kermaa

1,5 dl fariinisokeria

n.1 dl puolukoita + sokeria / puolukkahilloa / puolukkasurvosta + sokeria

2 dl maitorahkaa

 

Koko kakun teon voi aloittaa tällä työvaiheella tai tämän voi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä; 2 dl kermaa ja fariinisokeri kiehautetaan kattilassa. Seosta keitellään hiljaksiin n. 10 minuuttia, jolloin seos sakeutuu ja muuttuu kankeaksi. Syntyneestä kinuskista puolet jäähdytetään huolella, koska se sekoitetaan jatkossa kerman joukkoon. Kinuskin sijaan voi käyttää myös valmista kinuskia tai kinuskimaista kondensoitua maitoa.

 

2 dl kermaa vaahdotetaan ja vaahtoon lisätään hyvin jäähtyneestä kinuskista puolet. Sekoitetaan tasaiseksi massaksi.

 

2 dl kermaa vaahdotetaan ja joukkoon lisätään maitorahka ja puolukkasurvos. Makeutetaan tarvittaessa sokerilla.

 

Toisen pohjan päälle lapataan vaahdot. Itse laitoin puolukkarahkan ulkokehälle ja kinuskikermavaahdon keskelle pohjaa. Tämän jälkeen toinen pohja nostetaan kanneksi. Päällimmäiseen pohjaan tehdään kinuskilla raitoja. Loppusilaus syntyy kokonaisista puolukoista, joita ripotellaan pinnalle koristeeksi.



Kun kakku seisoi muutaman tunnin kylmässä, sen leikkaaminen onnistui sitten varsinaisessa tilanteessa oikein mainiosti! Ja makukin oli kohdillaan. Ja ennen kaikkea; kaikki selvisivät.




 

2 kommenttia:

  1. Missä vaiheessa keltuaiset lisätään taikinaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kappas kehveliä! 😅 keltuaisten lisääminen on jäänyt mainitsematta. Ne lisätään yksitellen voi-sokerivaahtoon ja välissä vatkataan vaahto hyväksi.
      Kiitos tästä kommentista! Lisään tämän tuonne tekstiin, niin ei tarvitse muiden enää ihmetellä keltuaisten kohtaloa. 👍🏻😊

      Poista