Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 27. joulukuuta 2020

Virkattu neliön muotoinen matto

 


Jouluksi tein olohuoneeseen ontelokuteesta luonnonvalkoisen, alkuperäisestä ohjeesta suurennetun Asteri-maton . Matto oli jokseenkin täydellinen tilaansa sekä ympäröiviin sävyihin ja sen kaveriksi halusin myös eteiseen sävyä toistavan, virkatun maton.


Pyöreitä mattoja olen virkannut isoja ja pieniä ja niitä olen virkannut paljon, mutta neliön tai suorakaiteen muotoiset matot on jääneet vielä toteuttamatta. 

Virkattavan neliön mallia ei tarvinnut kauaa miettiä. Oikeastaan ajatus muodosta taisi kummutakin siitä, kun virkkailin aiemmin tuolin pehmusteet keittiön tuoleihin. Mallina saisi siis olla viktoriaaninen neliö. 

Neliön selkeämpi ohje löytyy netin syövereistä, kun vain malttaa kylliksi kauan polkuja seurata, mutta alla  vielä oma versioni ohjeesta.


Kuteena käytin ontelokudetta ja yhdistämisen tein miniontelokuteella. Noin kilon vyyhdistä sain virkattua lähes kaksi täyttä neliötä, joten käyttämäni ontelokuteen kokonaismäärä oli n. 2,4 kg. Koukkuna käytin 9 koukkua. Yhden neliön koko käsialallani on n. 50cm x 50cm. Miniontelokuteen kulutusta en mitannut, mutta reunuksiin ja yhdistämiseen kului sitä vain muutama sata grammaa.


Jokaisen neliöön virkkasin miniontelokuteesta ensin ketjusilmukkalenkkiympäryksen; Kiinnitin 3:n ketjusilmukasta muodostuvan lenkin kiinteällä silmukalla neliöön jättäen väliin aina yhden silmukan. Toisen ketjusilmukkalenkkikierroksen tein ketjusilmukkakaaresta toiseen. Kulmiin tein 7 ketjusilmukan kaaren. Tällä toisella kierroksella kiinnitin palat toisiinsa liittämällä vastakkaisten palojen ketjusilmukkakaaret toisiinsa.


Lopuksi kiersin koko maton vielä yhdellä yhdistävällä ketjusilmukkakaarikierroksella.


Matto valmistui nopeasti ja sain sen suunnitelmien mukaisesti jouluksi lattiaan. 😊 Ajattelinpa koettaa joskus vielä tehdä saman mallisista neliöistä isomman, suorakaiteen muotoisen maton. Yhdistämisen voisin tällöin tehdä ilman ”pitsimäisyyttä” pelkillä kiinteillä silmukoilla...








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti