Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 29. joulukuuta 2020

Munatoti

Tämä juoma lienee yleinen talvijuoma sekä Pohjois-Amerikassa sekä Englannissa. Mieleeni joka tapauksessa piirtyy jotain ihan muuta, kuin tällainen skandinaavinen joulun aika. Siitä huolimatta tätä meillä joulun aikaan ja uudenvuoden juhlissa on jo vuosia maisteltu.

Konjakki ei sellaisenaan maistu minulle lainkaan. Tämän juoman kautta olen kuitenkin huomannut, että itse konjakin maku ei ole vastenmielinen, vaan puistatuksen aiheuttaa väkevyys ja alkoholin liian vahva maku. Tässä juomassa konjakki kuitenkin pehmenee suunmyötäiseksi ja osaksi pumpulimaista juomaa.

Erilaisten ohjeiden mukaan alkoholina voi käyttää myös rommia, ilmeisesti jopa sherryä, tai alkoholin voi jättää kokonaan pois. Itse olen kokeilujen pohjalta päätynyt kuitenkin siihen, että tähän istuu konjakki kaikkein parhaiten ja tähän juomaan saan upotettua mainiosti konjakit, jotka eivät ole joulun alla sinappiin päätyneet.

Ilmeisesti ohjeita ja makuvariaatioita on suurin piirtein yhtä paljon kuin tekijöitä, enkä itse pidä merkittävänä sitä mikä on jonkin mittapuun mukaan oikein ja mikä väärin tehty. Oikein on mielestäni se, mikä itse kullekin parhaiten maistuu.

En halua ajatella tekemistä liian monimutkaisena ja siksi olen päätynyt käyttämään reseptiä, jossa ei tarvitse eritellä munan keltuaisia tai tehdä muuta vastaavaa ylimääräistä. Tässä touhussa tiskiä tulee joka tapauksessa ja siksi hiiteen joutaa liika hifistely. Oma munatotini syntyy seuraavasti;

Ainekset:

2 munaa

3 rkl sokeria (myös tummat sokerit ja loraus siirappia toimii mainiosti!)

1 tl vaniliinisokeria

1 dl kuohukermaa

2 dl täysmaitoa

1 (-2-3) dl konjakkia (tätä maistelun mukaan omaan suuhun sopivasti. Tähän määrään suosin 1-1,5dl:aa)

Mausteeksi kanelia tai muskottia

Sokerit ja munat vatkataan vaahdoksi. Maito ja kerma mitataan kattilaan ja lämmitetään kiehuvan kuumaksi. Kermamaito yhdistetään munavaahtoon ja seos maustetaan konjakilla. Lämmin juoma kaadetaan laseihin ja juoman päälle ripotellaan mausteet.

Tätä suosittelen kokeilemaan! Aiemmin ihan kököltä maistunut ja liian väkevä viinas saa tässä juomassa täysin uuden muodon. Se lämmittää ja maistuu hyvältä jopa minun suussa. 😊



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti