Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 4. joulukuuta 2020

Munajuusto



Tänä syksynä olen tutustunut erilaisten kotona tehtävien juustojen valmistukseen. Ensimmäisenä näistä esittelyssä munajuusto. 

Kaupasta ostamani munajuustot ovat olleet melko pieniä, puolipallon muotoisia herkkupaloja, enkä tätä aloittaessani osannut oikein ajatella minkä kokoinen juusto tästä määrästä tuleekaan, vaikka henkilömäärä siinä ohjeen alussa sanottiinkin... Juustolle löytyi useampia ohjeita, mutta päädyin käyttämään marttojen ohjetta

Ainekset;

3 litraa (”punaista”) maitoa

1 litra piimää

5 kananmunaa

Reilu 1 tl suolaa

Maito lämmitetään kattilassa lähes kiehuvaksi. Munat sekoitetaan huoneenlämpöisen piimän joukkoon ja tämä seos sekoitetaan varovasti kuumaan maitoon. Koko seosta kuumennetaan uudestaan niin kauan, että se on taas lähes kiehuvaa. Sammutetaan levy ja annetaan massan oleentua kannen alla kattilassa vähintään puoli tuntia.

Tämän jälkeen työstin asiaa vähän sooloilleen (kun jo kertaalleen erään kotijuuston pilasin noudattamalla netistä lukemaani ohjetta. Ja typeryyksissäni noudatin, vaikka se oli ristiriidassa oman mielikuvani kanssa...). 

Kaadoin heran juustomassoineen siivilään ja annoin massan valua hetken. Siivilästä kumosin massan astiaan, jossa sain sekoitettua mainiosti suolan juustomassaan.

Vuorasin juustomuotin harsolla ja painelin muotin täyteen massaa. 

Massaa jäi kuitenkin vielä n. 1/5 jäljelle, joten toisen harsokankaan puuttuessa vuorasin pienen siivilän halkaistuilla suodatinpusseilla ja painelin loput juustomassasta siivilään. 

Juustojen päälle pitää laittaa kevyet painot valuttamisen ajaksi. Itse käytän vesipussia, ts. laitan (riittävän suureen) pakastepussiin vettä ja sidon pussin suun tiukasti kiinni. Tämä paino leviää tasaisesti juuston päälle ja painaa ylimääräisen nesteen pois. 

Valutin juustoja yön yli viileässä.

Irrotin juustot muoteista ja kumosin ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. 

Voitelin juustot munalla ja paistoin niitä 250 asteisessa uunissa niin kauan, että ne ruskistuivat pinnasta.

Tämä herkku sopii syötäväksi esim. leivän kanssa, salaatissa tai vaikka jälkiruokana lakkahillon kanssa. 

Tänä jouluna näitä juustoja päätyy varmasti myös joululahjoiksi 😋


Ohjeen määrällä juustoa siis tulee ihan hyvä määrä. Alkuperäisen ohjeen mukaisesti 30 henkilölle. 

Huom! Yli jäänyttä heraa ei kannata kaataa viemäristä alas, vaan sitä voi käyttää nesteenä esim. leivonnassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti