Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 24. syyskuuta 2020

Tiskirättejä vohvelivirkkauksella

 

Vohvelikangas oli 70-80 luvulla hyvin vahvasti läsnä meidän kodin tekstiileissä ja jotenkin kuvittelin saaneeni kyllikseni siitä materiaalista silloin lapsuudessa. Mutta kun nyt seurasin sen nousemista taas eräänlaiseksi trendiksi, alkoi struktuuri hiljaksiin miellyttää myös omaa silmää. Ehkei ne lapsuuden muistot sitten olleet mitenkään negatiivisia…

 

Aiemmin olen tehnyt virkaten monenmoisia tiskirättivariaatioita ja siksi ajattelin, että tiskirätti olisi sopivan kokoinen vohvelikuvion virkkaamisharjoitus.

 

Vohvelikuvio syntyy, kun tavalliset pylväät ja kohopylväät edestä vuorottelevat.




Ohje;

 

1 krs. luo silmukoita 3:lla jaollinen määrä + 1 (esim. 48+1) + 3 kjs korvaamaan ensimmäinen pylväs.

2 krs. 49 p (koetin tehdä tämän aloituskierroksen myös kiinteillä silmukoilla ja se oli siinä mielessä hyvä vaihtoehto, että aloituskierros ei ole silmiinpistävän korkea. Ainoa ongelma on se, että kohopylväitä on seuraavalla kierroksella hankala tehdä kiinteiden silmukoiden ympäri. Hankalaa, mutta mahdollista.)

3 krs. 3 kjs +1 p + *1 kpe + 2 p* + 1 kpe … toistaen *-* kierroksen loppuun saakka. Kierros siis alkaa ja päättyy kahteen tavalliseen pylvääseen.

4 krs. 3 kjs + 1 kpe + *1 p + 2 kpe* + 1 p … toistaen *-* kierroksen loppuun saakka.

 

Toistetaan kierroksia 3 ja 4 tarvittavan monta kertaa.

 

Kun saavutetaan neliön muoto, tehdään viimeinen kierros kiinteillä silmukoilla ja kierretään lopuksi koko neliö kiinteillä silmukoilla.

 

Reunukseen voi sitten tehdä omanmoiset hörhelöt tai olla tekemättä. Valkoiseen liinaan tein ihan yksinkertaisen 1 kjs+ 1p (hyppää yli 1s) tyyppisen geometrisen kuvion. 



Punasävyisen liinan ympäröiviin kiinteisiin silmukoihin vaihdoin erivärisen langan. Jatkoin toisen kierroksen samalla langalla tehden 3 kjs + ks (hyppää yli 1 s) kaarikuvion. Vaihdoin langan harmaaseen ja jatkoin samaa ketjusilmukkakaarikuviota niin, että jokaiseen kaareen tuli kiinteä silmukka. Lopuksi kiersin työn kiinteillä silmukoilla tehden jokaiseen kaareen 2 kiinteää silmukkaa ja nirkon jokaisen ketjusilmukkakaaren kärkeen.


 

Tämähän on ihan jees! 😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti