Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 16. joulukuuta 2023

Joulukalenterin 16. luukku; Paistettu piparkakku-vaniljajuustokakku

Kalenterin 16. luukussa on ohje joulun makuiseen, paistettuun juustokakkuun 😋 

Etsiskelin eri reseptejä, mutta ei millään mahtunut minun ajatukseen, että juusto-osa pitäisi olla jotenkin erityisesti maustettu, kun pohjassa varmasti maistuu ihan kylliksi piparin mausteet.

Siitä sitten ponnistettiin.

Pohjan tein piparkakkumurusta seuraavalla ohjeella:

250 g piparkakkuja murskattuna

1 dl vehnäjauhoja

100 voita

2 rkl kermaa

Sulatettu voi sekoitetaan piparimuruihin. Tämän jälkeen seokseen lisätään kerma ja sekoitetaan se nopeasti tasaiseksi murutaikinaksi.

Pohjan alkuperäinen ohje löytyi kinuskikissan sivulta, täältä.

Tuossa alkuperäisessä pohjan ohjeessa valmis kakku kumottiin ja funtsailin sitten, että miksei tätä kakkua tosiaan voisi kumota? 🤔 Kun paistetussa juustokakussa ulkonäkö ei välttämättä ole SE juttu. Ihan kylmiltään en tohtinut ajatella muotiksi muuta, kuin silikonivuokaa, kun en ollut varma, saisinko kakkua irtoamaan tavallisesta vuoasta…

Painelin murut tasaiseksi kerrokseksi sydämen muotoisen silikonivuoan pohjalle ja reunoille. Koska taikinasta puuttuu sitko, sitä on vaikea nostaa reunoilla määräänsä korkeammalle. Mutta tuo maksimi, jonka sain aikaiseksi, n 4 cm, on melkolailla sopiva tähän vuokaan.

Täytteen ainekset:

200 g tuorejuustoa

1 tlk ranskankermaa

2 dl kuohukermaa (tästä on otettu taikinan 2 rkl)

2 kananmunaa

1 dl vaniljakreemijauhetta

2 tl vaniljasokeria

1 dl sokeria

Maitotuotteet sekoitetaan tasaiseksi seokseksi. Mukaan sekoitetaan munat, kreemijauhe ja sokerit.

Massa kaadetaan piparimurulla vuorattuun vuokaan. Massa jäi n. 0,5 cm vajaaksi taikinan yläreunasta. Täyte nousee melkoisesti uunissa, mutta vajoaa jäähtyessään. Tuo 0,5 cm vajaus oli siten kintahalla, mutta lopputulos oli toimiva.

Kakkua paistetaan 175 asteisessa uunissa 50 minuuttia. Tässä vaiheessa täytteen pinta alkaa saamaan väriä. Uuni sammutetaan ja annetaan kakun olla uunissa uunin jäähtymiseen saakka.

Kakku jäähdytetään täysin ja viilennetään jääkaapissa, ennen kuin se kumotaan lautaselle.

Ennen tarjoilua kakun pintaan siivilöidään tomusokeria.

Ihanan mausteinen piparikuori ja leppoisa vaniljasydän istuvat täydellisesti yhteen. 🥰


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti