Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 9. joulukuuta 2023

Joulukalenterin 9. luukku: Maksalaatikko

Maksalaatikko jakaa mielipiteitä. Itse olen oppinut syömään maksalaatikkoa jo ihan lapsena, kun alakoulumme keittäjä teki aivan satumaisen hyvää maksalaatikkoa. Jenny ❤️ En moiti liioin kaupan maksalaatikoita, vaan mielestäni ne ovat kelpokamaa. Joululaatikoiden suhteen en vain anna myöden ja haluan tehdä kaikki ne itse. Kaupan maksalaatikon tasolle on vain ollut kovin pitkä matka… vasta ihan viime vuosina voin sanoa onnistuneeni maksalaatikon teossa.

Teen laatikoita yleensä kerrallaan pariin 0,85 litran foliovuokaan.

Joulun laatikot teen kaikki samoilla lämmöillä ja tapaan keittää riisipuuroa ison kattilallisen, josta sitten valmistuu porkkana- ja maksalaatikot. Siksi ohjeessa on esitetty valmiin puuron määrä.

Tapaan maustaa puuron täysin valmiiksi ja maistelemalla varmistaa suolan ja mausteiden määrän, ennen kuin sekoitan mukaan maksan. Minun maksalaatikko on makeaa ja mausteista. Muutoin laatikon maku jää vaisuksi.

5 dl riisipuuroa

2 sipulia, voita paistamiseen

2 dl kermaa

2 kananmuna

1 dl siirappia

1 tl suolaa

2 tl meiramia

1/2 tl valkopippuria

1 tl jauhettua inkivääriä

300-350g jauhettua naudan maksaa

Sipulit kuoritaan ja paistetaan voissa. Sipulit, kaikki mausteet ja siirappi sekoitetaan riisipuuroon. Samoin kerma, munat ja maksa.

Tasaiseksi sekoitettu massa kaadetaan voideltuihin vuokiin.

Maksalaatikoita paistetaan 200 asteisessa uunissa n. tunti.

Maksalaatikko on myös varsin mainio arkiruoka, joka on parhaimmillaan puolukkahillon kanssa, mutta yleensä sen tekeminen keskittyy omalla kohdallani jouluun. 😊



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti