Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 21. joulukuuta 2023

Joulukalenterin 21. luukku: Joulukukat

 

Joulukukat ovat tärkeä osa minun joulua. Keskityn ennemmin vaikka vain yhteen isompaan ja näyttävämpään kukka-asetelmaan, kuin siihen, että ripottelisin pieniä ja mitättömiä kukkia ympäri taloa.

Ostan usein joulukukat markettien kukkaosastoilta. Se vaara tosin on näissä halvemmissa vaihtoehdoissa (verrattuna kukkakauppoihin), että kukkien yksilöityjä eroja ja tarpeita ei ole kaupassa huomioitu ja ne eivät siksi ole kovin pitkäikäisiä. Hyvä jos joulua näkevät. Pyrin kuitenkin etsimään ja ostamaan kukkani siten, että voin jollain konstilla arvioida sitä, kuinka niitä on pidetty ja mikä niiden kunto on.

Ruokakauppojen kukkaosastot ovat usein ensimmäisenä, kun kauppaan mennään sisälle. Tämä tarkoittaa sitä, että joulutähdet altistuvat ovista tulevalle vedolle ja kylmälle ja viimeistään kotona sitten pudottavat lehtensä. Tämän ongelma arvioinnissa ei pelkkä silmä riitä ja siksi ostan joulutähtiä erittäin harvoin ruokakaupoista.

Yleensä pitäydyn valkoisissa kukissa, mutta tämä "Christmas Mouse"-joulutähtilajike kiusasi minua niin kauan juurikin siellä ruokakaupan kukkaosastolla, että minun oli ostettava se. Erikoinen ja jotenkin söpö muoto. 

Ja alalehdet on tosiaan jo pudonneet, vaikka kukka ei minulla hääviä kahta viikkoa ole kotona ollut... Sen vuoksi käärin kukan purkin ja tyven vanhan sanomalehden sivuihin ja lisäsin juurelle suuren ruusukkeen. Kukka tönöttää posliinisessa keittokulhossa, aulan ompelukonepöydällä.

Vuodesta toiseen kestosuosikkini on hyasinttilyhty. Lyhty on tehty pienine laatikoineen hyasintille sopivaksi ja joka vuosi vähintään yhden hyasintin kukitan tässä lyhdyssä. Hyasintin juurelta ei jää paljoa muuta näkyviin, kuin sipuli, mutta tapaan piilottaa näkyviin jäävän mullan purkin kulmissa sammalella tai tekolumella, kuten nyt tein.

Ostin isomman erän hyasintteja ja istutin ne kaikki samaan, valkoiseen posliiniastiaan.  Peittelin esille jäävän mullan tekolumella, mutta asetelma näytti jotenkin valjulta... Niinpä pudottelin hyasinttien väliin kaikki omistamani irtonaiset kullan ja valkoisen sävyiset pienet joulupallot. Ihan ok se oli niinkin, mutta silti se kaipasi silti vielä jotain... Tein leveästä nauhasta suuren rusetin ja painoin sen astian reunalle. Nyt ei puutu glamouria, mutta maalaisuutta edustaa rusetin juuttikangas. 


Tämä asetelma on keittiön pyöreällä pöydällä ja sopii mielestäni mukavasti siihen, kun näkymä on kaikkiin suuntiin samanlainen.

Vaikka pidän hyasinttien tuoksusta, jotenkin hyasintti on kuitenkin kauneimmillaan vähän raakileena, nuppuvaiheessa.

Antiikkihopean värinen alumiininen shampanjacooleri on myös yksi kestosuosikkini. Siihen sopii laittaa niin kesän, kuin joulunkin kukkasia. Kunhan kukka on kyllin suuri, se ei vaadi muuta kuin tiputtamisen astiaan. Tänä vuonna hankin valtavan suuren valkoisen joulutähden siihen. Tämä on näyttävä, eikä vaadi mitään vippaskonsteja. Suuri astia suurentaa massiivista kukkaa entisestään. Tämä kukka on muiden hopeisten somisteiden kanssa senkin päällä olohuoneessa.

Valkoisen amarylliksen laitoin valkoiseen, korkeahkoon kukkapurkkiin. Näkyviin jäävän mulloksen peitin ohuella puulastulla ja tein purkin reunalle suurehkon kultaisen rusetin. Painoin purkkiin myös vanerista leikatun, pienen kuusen. Tämä amaryllis koristaa olohuoneen pöytää kynttilöiden ja erilaisten joulupallojen kanssa.   




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti