Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 15. joulukuuta 2023

Joulukalenterin 15. luukku: Imelletty perunalaatikko

 Ensikosketus imellettyyn perunalaatikkoon ei ole kohdallani ollut positiivinen. Limainen, makea ja vetelä perunamuusi tarjottiin ”perinneruokana” koulun jouluruokailun yhteydessä ja vaikka kyseessä saattoi olla kypsymätön makuaisti, väittäisin että puhutaan täysin eri tuotteesta, kun sen tekee alusta saakka itse.

Tuosta vastenmielisestä kokemuksesta minut veti jo aikoja sitten ylös siskoni tekemä laatikko, jonka myötä huomasin, ettei imelletty perunalaatikko on parhaimmillaan jotain ihan muuta ja nykypäivänä tämä perunalaatikko on yksi joulupöydän suosikeista.

Perunalaatikon suutuntumaan vaikuttaa imeltämisessä käytettävät jauhot ja että olomuoto olisi itseäni miellyttävä; kiinteä ja reunoiltaan rapea, käytän reseptiä, jossa on mukana ruisjauhoja. 

Perunalaatikko kuohuu paistettaessa. Tästä syystä laatikkoa ei täytetä äärimmilleen, vaan kuohumiselle jätetään tilaa. Mielestäni laatikosta tulee sitä parempaa, mitä ohkaisempana sen tekee. Siksi jaan 2 kg perunamäärästä tehdyn massan kahteen, halkaisijaltaan n. 26cm vuokaan, jolloin lopullinen määrä jää melko matalaksi.

Ainekset:

2 kg perunoita

Vettä keittämiseen

1 dl ruisjauhoja

2 dl kiehuvaa vettä

2 dl vehnäjauhoja

100 g sulatettua voita

3 tl suolaa

1 tl muskottipähkinää

3-5 dl maitoa

Perunat keitetään kuoret päällä kypsiksi. Ne kuoritaan kuumana ja survotaan sileäksi muusiksi. Kuumaan muusiin ripotellaan ja sekoitetaan ruisjauhot ja jätetään astia lämpimään paikkaan. Annetaan imeltyä 2 tuntia.

Muusin sekaan sekoitetaan kiehuva vesi ja vehnäjauhot ja jätetään muusiastia jälleen lämpimään paikkaan 5 tunniksi. 

Mukaan sekoitetaan voi, mausteet ja maito ja kaadetaan massa (kahteen) voideltuun vuokaan.

Perunalaatikoita paistetaan 150 asteessa 2,5 - 3 tuntia.

Laatikot voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin ennen joulua ja pakastaa.

Laatikot voi pakastaa myös paistamattomina ja sulattaa ja paistaa ennen tarjoilua.

Entinen inhokki on nykyinen lemppari. Vahva suositus 😋




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti