Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 28. joulukuuta 2023

Jouluruokajatkot; lihapullat maksalaatikon lopusta

Olen pitkään työstänyt sitä, mitä voi jouluruokien lopuista tehdä, ettei hyvä ruoka menisi haaskeelle. Maksalaatikko on ollut haasteellinen…

Tänä jouluna en itse tehnyt maksalaatikkoa, vaan olin päättänyt pärjätä ostolaatikolla. Sattui kuitenkin niin, että kortinvientireissulta ystäväpariskuntamme luo paluukyydissä oli itse tehty maksalaatikko 🥰

Kuten kaikkien muidenkin laatikoiden kanssa jouluna meille käy, jäi tästäkin, melko suuresta laatikosta joulunajan ruokailujen jälkeen yli puolet syömättä. Synti ja häpeä olisi tuota pois pistää. Mutta kun ei vaan enää maistu!

Näin jutun, jossa erään valmistajan maksalaatikosta (pelkästään siis laatikosta) oli pyöritelty pullia ja ajattelin, että miksipä ei?! Jos maksalootikko sopii suuhun, miksi ei sitten maksalla terästetyt lihapullat?

Näissä jämistä tehdyissä uusioruuissa on aina huomioitava se, että jämiä ei välttämättä ole joka kerta käytössä yhtä paljon ja ainesmääriä on hieman sovellettava. Tuskin siis laatu ja maku ovat toista kertaa täysin samanlaisia. Tällä kertaa kävi esim. niin, että massasta tuli todella löysää ja taikinaan käyttämäni kermaviilin olisin voinut jättää pois, mutta kun se sattui olemaan päiväysvanhaa, niin pakkohan sekin oli johonkin upottaa. Määräänsä enempää en kuitenkaan halunnut korppujauhoja käyttää, ettei lihatuote muuttuisi leivonnaiseksi.

Mausteenahan voi periaatteessa käyttää mitä tahansa, omaan suuhun sopivaa, mutta päätin korostaa maksalaatikon mausteita.

Ainekset;

Maksalaatikon loppu, n. 300 g maksalaatikkoa

1 muna

1 tlk kermaviiliä

1,5 dl korppujauhoja

2 tl meiramia

0,5 tl valkopippuria

Reilusti mustapippurirouhetta

400 g jauhelihaa (sika-nautaa)

+ Lautasellinen korppujauhoja pullien päälle

Sekoitin yhteen ainekset lukuunottamatta jauhelihaa. Annoin korppujauhojen turvota noin 10 minuuttia massassa, ennen kuin sekoitin mukaan jauhelihan.

Kuten jo mainitsin, massa oli todella vetelää. Sen vuoksi nakkasin aina lusikallisen taikinaa korppujauholautaselle ja pyörittelin massan ensin korppujauhoissa. Sen jälkeen leivitetty taikina olikin pyöriteltävissä käsin pulleroksi.

Asettelin pullat leivinpaperilla päällystetylle pellille.

Paistoin pulleroita 220 asteisen uunin keskiosassa 20-25 minuuttia, eli kunnes pullien pinta hieman ruskistuu.

No nyt voin sanoa osuneeni ytimeen! Nämä pullat maistuvat hienoisesti maksalta, ne ovat rapeapintaisia ja ennen kaikkea hävikki on maksalaatikon osalta selätetty! 💪🏻



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti