Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 24. joulukuuta 2023

Joulukalenterin 24. luukku; Kastike kinkunrasvasta

 

On tullut aika avata joulukalenterin viimeinen luukku. Luukusta löytyy ehkä maailman ihanin joulukastike 😋

Kinkun rasvasta tapaan tehdä joulupöytään kastikkeen, joka maistuu perunoiden, kinkun ja oikeastaaihan minkä tahansa kanssa. Resepti on peräisin äidiltäni.

Kun kinkku otetaan uunista, otan talteen kaikki nesteet ja rasvat, jotka siitä on irronneet. Tuo hyytelöityvä rasva säilyy jääkaapissa parisen viikkoa ja koko sen ajan sitä voi hyödyntää käyttämällä sitä kastikkeisiin tai vaikka perunalaatikon pintaan ennen laatikon paistamista. Rasva on todella suolaista, joten mihin tahansa sitä käyttääkään, täytyy muistaa, että suolaa ei oikeastaan tarvitse rasvan jälkeen lisäillä, jos lainkaan.

Seuraavista aineksista syntyy kastike, josta meidän raavas porukka syö reilusti ainakin pari päivää.

n. 0,4-0,5 l kinkun rasvaa

4-6 dl kuohukermaa

1-1,5 dl luumumarmeladia

n. 0,5 dl sinappia

Rasva sulatellaan kattilassa ja lisätään mukaan kerma. Tätä seosta keittelen hiljaisella lämmöllä jonkun aikaa, eli 15 min - 0,5 h siten, että keitos menee hieman kasaan. Keittoaika voi olla enemmänkin ja aika riippuu meillä täysin siitä, kuinka nälkäistä väki on ja koska muut ruuat ovat valmistumassa.

Kastikkeeseen lisätään luumumarmeladi ja sinappi ja aineet sekoitetaan tarvittaessa kastikkeen joukkoon vispilällä. Keitoksen annetaan vielä kiehahtaa.

Lopuksi kastike suurustetaan itselle sopivaan kankeuteen maissipohjaisella ruskean kastikkeen suurusteella ja annetaan taas kiehahtaa.

Maistelu on kastikkeen teossa tärkeää! Sen vuoksi ohjeessa on tuota liukumavaraa noin paljon. Jos rasva on kovin suolaista, kukaan ei estä vähentämästä rasvan määrää ja lisäämästä joukkoon esim. vettä ja suurustamaan soosia esim. vehnä- tai perunajauhoilla. Itse pidän kastikkeen suolaisuudesta ja saatan käyttää sitä kastikkeeseen jopa litran verran kerrallaan, tosin se tarkoittaa sitä, että illan mittaan maha ei vedä niin paljoa nestettä, mitä kurkku huutaa... 

Mutta jouluna on hyvä, että ruoka on hyvää ja soosi maistuu 😋

Ihanaa joulun aikaa toivottaa Susanna ❤️



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti