Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 12. helmikuuta 2020

Lemoncurd - kirpeän makea herkku

 

Ensimmäinen kosketus lemoncurdiin eli sitruunatahnaan tuli siskoni ja hänen englantilaisen miehen kautta. En ollut ikinä kuullutkaan! Valmistaja taisi olla MacKays ja kyseistä tahnaa saa kyllä lähes kaikista ruokakaupoista.

Jos se ensimmäinen maistelu tapahtuikin paahtoleivän kanssa, nykyään käytän sitä pääasiassa leivonnassa; Juustokakkujen päällä, täytekakkujen ja muffinssien täytteenä ja vaikkapa kääretortussa. Myös jälkiruokiin tämä taipuu. Kun sitten ensimmäisen kerran olin tehnyt lemoncurdia itse, en sitä enää kaupasta suostu ostamaan.

Netissä on useitakin sitruunatahnan ohjeita, jotka ovat hyvin pitkälti toistensa toisintoja, mutta minä en halua tältä tahnalta kuohkeutta joita kyseiset ohjeet tarjoavat ja siksi sen valmistamiseen ei mun ohjeessa ylimääräisiä vitkuttimia käyteä. Valmistaminen on oikeastaan tosi helppoa ja jotain kai mausta kertoo se, että se englantilainen sukulaismies odottaa vesi kielellä jouluisin hälle lahjaksi laittamaani purnukkaa. On kuulemma ihan eri tasolla kun kaupan tahna 😊

Ainekset
  • 2 sitruunaa
  • 2 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 100 g voita
Kattilassa sekoitetaan sokeri, munat ja sitruunan raastetut kuoret sekä niistä puristettu mehu. Tämän jälkeen aletaan keittelemään seosta hiljaksiin ja keitellään kunnes seos saostuu. Koko keittämisen ajan sekoitellaan tarkasti. Seos saa kiehahtaakin, mutta parempi on, jos pysytään kiehumispisteen tietämillä. Kun seos on saostunut, nostetaan se liedeltä ja lisätään joukkoon paloiteltu voi. Sekoitetaan kunnes voi on sulanut ja sekaantunut kokonaan mukaan. Tässä vaiheessa seoksen koostumus muuttuu oikeanlaiseksi.


Taas pääsee tämä mun muumimammakattila töihin. Näin joulun alla se on kyllä töissä kyllä melkein koko ajan. Ja aina justiin silloin kun itse oon kotona... Sekoittamisessa apuna kummitytöltä saamani ihana silikonikauha. Ettäs se osuukin kohdilleen. Joka suhteessa 😃

Tahna on valmis purkitettavaksi. Se säilyy jääkaapissa joitakin viikkoja. Vaikka tämä tahna ei liity varsinaisesti jouluun, tapaan sitä joulun alla tehdä, koska se on varsin ihana vaihtoehto joulun ruokalahjaksi ❤️



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti