Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 12. helmikuuta 2020

Iloa ja valoa keskitalveen jäälyhdyillä

 

Jäälyhty – vanha keksintö, mutta aina niin ihana toteutettuna. Jäälyhdyn teko on helppoa, mutta liian lauha keli tai malttamaton mieli ei sovi tähän askarteluun. Ja koitappa tehdä lyhty muovisangossa ja melko varmasti saat hävittääksesi haljenneen sangon. Tässäkin on kai joku taika, josta nyt en vielä ole täysin päässyt selvyyteen. Liekö sangon muodolla, sangossa käytetyllä muovilla tai sillä pakkasen määrällä jotain merkitystä, mutta joskus muovisangolla tekokin on onnistunut. Usein sitten ei... Joka tapauksessa, en enää halua rikkoa lisää sankoja ja lyhdyt tehdään meillä terässangossa.

Ideahan on siinä, että sanko täytetään vedellä ja jätetään ulos pakkaseen jäätymään. Palttiarallaa 15 asteen pakkasella tarvitaan noin vuorokausi ja sangossa oleva vesi on jäätynyt reunoilta niin, että sisäpuoli on vielä sulaa. Kun sitten sangon tuo hetkeksi lämpimään ja sisällön varovasti kumoaa, jääkimpale plumpsahtaa sangosta pois. Meillä tavataan jäädyttää lyhtyä niin kauan, että myös pohjaan tulee vahva jää, kun yksi tapa on lopettaa jäädyttäminen silloin, kun pohja on vielä avoin. Kumoamisen jälkeen  tehdään reikäporalla nätti pyöreä aukko pohjaan (tai tässä vaiheessahan se onkin sitten jo lyhdyn kansi), jonka kautta vesi kaadetaan pois. Ja Voilá! Lyhty on kynttilää vaille valmis!
Ja nyt jos koskaan, on kelit kohdillaan lyhtyjen tekoa ajatellen.


Vaikka kauniitahan lyhdyt on ihan sellaisenaankin, tämän postauksen pääasiallinen tarkoitus oli kuitenkin esitellä pari kotikutoista kikkaa jäälyhtyjen tuunaamiseen.
Lyhty voidaan vuorata serveteillä heti sen kumoamisen jälkeen. Vahvasta servetistä otetaan alempi kerros pois ja paperin ohut kuviokerros painetaan kosteaan jäähän. Paperi tarttuu siihen kuin liimattuna ja paikalleen liimautumista voi avittaa suihkuttamalla suihkupullosta vettä servetin pintaan. Kylmällä kelillä on hieman ikävä käsitellä jääkimpaletta ainakin paljain käsin ja silloin ei ole oikein aikaa ja tahtoa ylimääräiseen hifistelyyn, mutta onneksi pienet rypyt eivät pilaa tätä lopputulosta. Serveteistä voi leikata yksittäisiä kuvioita lyhtyyn tai niitä voi käyttää koristelussa kokonaisina, jolloin lyhty saa hieman maitolasimaisen ja kauttaaltaan kuvioidun pinnan.


Toinen tapa on koristella lyhty oikeilla kukkasilla. Lyhtyyn laitetaan somisteeksi jo hieman ylikukkineet tulppaanit, ruusut tai muut leikkokukat. Tätä lyhtyä koristamaan pääsi pitkiksi ja honteloiksi kasvaneet keltaiset, kevättalven ensimmäisen tulppaanit.


Kukat asetellaan pää alaspäin sangon reunalle. Kukat tahtovat nousta pintaan ja siksi käytin pyykkipoikia tukemaan ja pitelemään varsia paikoillaan. Toinen ja mahdollisesti se kätevämpi vaihtoehto olisi käyttää sangon sisällä toista, esim. kivillä täytettyä pientä sankoa, joka kukkien paikalla pysymisen lisäksi varmistaisi myös sisäosan avoimena pysymisen, mutta sopivaa pikkusankoa ei itselläni ole...


Kun kukat on aseteltu sangon reunoille, lyhty jäädytetään normaaliin tapaan.


Yksittäisiä kukkia tai pieniä kukkakimppuja voi myös jäädyttää esim. maitopurkkiin ja näin saa hieman kestävämmän kukka-asetelman keskelle talvea. Jäädytettyjä kukkasia voi käyttää terassin pöydällä, muuten vaan porraspäässä, lyhtyjen seassa koristeena tai viedä vaikka läheisen haudalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti