Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 12. helmikuuta 2020

Pumpulikakku - Suuhun sulava kahvipöydän herkku

 

Pumpulikakku kuuluu kahvikakkujen aateliin. Sen maku on ihan taivaallinen ja se suorastaan sulaa suuhun. Taika on voin ja perunajauhon kombossa. Maku ja koostumus eivät ole ainoat tämän kakun hyvistä ominaisuuksia. Tämän kakun voi ihan kuka tahansa kotileipuri tehdä.Tekeminen ei vaadi erikoisosaamista tai mitään poppakonsteja.


Varsinkin juhlien tarjottavana pumpulikakku täyttää kahvipöydässä vaatimuksia joihin kaikki leivonnaiset eivät pysty; se on gluteeniton, mutta sitä ei tarvitse erikseen nimetä vain keliaakikoille. Ja mikäs sen helpompaa, kuin että voit tarjota gluteenitonta herkkua ilman erityistä satsausta ja asian värkkäämistä. Jos pävittäin ei ole tarvetta huomioida gluteenittomuutta leipoessaan, ei tämän leivonnaisenkaan tähden tarvitse ostaa erikseen jauhoja, vaan normi perunajauhot hoitaa homman.

Ainekset;

3 munaa
2,5 dl sokeria
4 dl perunajauhoja
2 tl vaniliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
250 g voita sulatettuna

Voi sulatetaan ja kiehautetaan. Munat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi. Kuivat ainekset sekoitetaan keskenään, jonka jälkeen ne sekoitetaan hyvin munavaahtoon. Kuuma voi sekoitetaan taikinaan. On tärkeää, että sekoittaminen tehdään hyvin, eikä ainekset erotu toisitaan.

Noin 2 litran vuoka sumutetaan vuokaspraylla (tai voidellaan) ja jauhotetaan esim. perunajauhoilla, mantelijauheella tai vaikka kookoshiutaleilla. Olen kerran kokeillut tälle kakulle silikonivuokaa, mutta kakun haurauden vuoksi ehdottomasti parempi vaihtoehto on metallinen vuoka.

Uunin lämpö 180 astetta ja paistoaika noin 50 minuuttia.


Paistamisen jälkeen kakkua jäähdytellään hetki ennen kumoamista. Jos et laita leivinpaperia kakun päälle paiston loppuaikana, se usein tummuu vähän liiaksi päältä. Ennen kumoamista leikataan mahdollisesti se hyvin paistunut pinta pois. Itse en käytä paperia, koska tämä kakku paisuu uunissa vähän omaan laihinsa ja kakun pohjan tasaaminen paiston jälkeen on siis melkein väsitämätöntä muutenkin. Kakun kumoaminen on pikkusen tarkempaa, kuin normikahvikakun. Tämä kakku on niin untuvaista, että se murtuu herkästi.

Osa kakun maistuvuudesta syntyy kuorrutteesta. Emppiirisen tutkimukseni mukaan kuorrutetut kahvikakut tekevät paremmin kauppansa juhlapöydässä, kuin kuorruttamattomat. Että sitä sorttia sitten. :D
Pumpulikakun pinta ei välttämättä ihan aina ole kaikkein kaunein ja siinä kohtaa kuorrute pelastaa tilanteen.

Ainekset;

noin 100 g pehmeää voita
1/2 pkt vanilja tuorejuustoa
noin 4 dl tomusokeria
2 tl vaniliinisokeria (tai muuta vaniljamaustetta)


Kuorrutuksen ainekset sekoitetaan tasaiseksi massaksi ja massa levitellään oman näkemyksen mukaisesti jäähtyneen kakun päälle. Pehmeään pintaan voi ripotella vaikka koristerakeita tai nomparelleja. Kun koko komeus jäähdytetään jääkaapissa, pinnasta tulee paremmin käsiteltävä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti