Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 10. helmikuuta 2020

Suomen itsenäisyyspäivänä muistan sankareitani


Itsenäisyyspäivänä muistamme sodassa taistelleita sekä kotirintamalla selvinneitä isovanhempiamme. Käymme heidän haudoillaan sytyttämssä kynttilät ja laskemassa tätä arvokasta hetkeä varten sidotut pienet seppeleet. Tästä tavasta onkin muodostumassa meillä perinne, jolla haluan pitää huolen siitä etten itse unohda ja myös jälkikasvu tietää ja muistaa.

Seppele syntyy melko yksinkertaisilla materiaaleilla ja suhteellisen vähällä työllä. Tarvitaan pajun oksia rungoksi, kuusen oksia, tai lähinnä niitä oksien kärkiä, puolalankaa ja sivuleikkurit. Lisäksi hieman luonnossa liikkumista ja pientä vaivan näköä.

Oksia sain itse hakea ihan siitä takapihan kalliolta. Eipä niitä vierailta mailta saa ilman lupaa katkomassa käydäkään. Suurten kuusten roikkuvien oksien kärjistä leikkomalla ei jäänyt merkkiäkään siitä, että oon käynyt sieltä mitään edes nipistelemässä.

Pajusta muotoillaan halutun kokoinen rinkula, jota sidotaan ja tuetaan rautalangalla niin, että se pysyy kasassa ja muodossaan. Tässä kohtaa ei kannata ahnehtia. Eli renkaasta tulee helposti liian suuri ja siinä onkin sitten tynnyrityömaa täyttää se niillä havuilla.


Kuusen 10-15 cm pitkistä kärkioksista otetaan käsittelyyn pieniä nippuja kerrallaan, jotka sitten asetetaan pajurenkaaseen ja sidotaan kiinni kieputtaen rautalangalla. Rautalankaa ei pidä katkaista, vaan se pidetään yhtenäisenä koko seppeleen sitomisen ajan. Siitä pyöritellään tarvittava määrä kireitä kierroksia pajurenkaan ja renkaaseen asetettujen kuusenoksanippujen tyvien ympäri. 

Oksanippuja lisätään samalla edeten rengasta myöden vähän niin kuin "peruuttamalla", oksanippujen tyvet edellä. Itse käytän kolmea nippua limittäin. Eli niin että ulkosyrjälle, keskelle ja sisäsyrjälle tulee tavaraa. Tätä touhua jatketaan kunnes koko rinki on käyty läpi ja aloituskohta tulee vastaan. Yhtymäkohdassa viimeisten oksanippujen tyvet pitää saada ensimmäisten sidottujen oksien alle, ettei näkyviin jää selkeää saumakohtaa.

Nauha Suomen väreissä kruunaa seppeleen. Nauhasta tein yksinkertaisella kietaisulla rusetin, jonka rutistin rautalangalla kasaan ja kiinnitin seppleeseen. Kokeilin tehdä rusettia monella tapaa, mutta tämä, pieni pröystäilemätön rusetti tuntui kaikkein sopivimmalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti