Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 15. maaliskuuta 2023

Virkattu poncho liukuvärjätystä langasta

 Jokusen vuoden tämä lanaka möllötteli lankavarastossa, kunnes nyt luulin tietäväni mitä siitä on tulossa.

Ajatus neliöpaloista tehdystä ponchosta kiehtoi, mutta pelkäsin tuon liukuvärityksen menevän vähän hukkaan sellaisessa. Varsinkin kun lanka on tällaista, että värit vaihtuvat harvakseen. Jos väri liukuisi siten, että yhteen palaan ehtisi tulla useampaa väriä, tuo pala-ajatus voisi toimiakin 🤔 

Ja nythän tuo mielikuva ei sitten jätä minua rauhaan ja siirtyy tekemättömien töiden listalle… 😅

Mutta tämä poncho nyt joka tapauksessa lähti syntymään kaula-aukosta alas päin.

Loin ketjusilmukoita 34, jonka jälkeen tein ketjuun nirkon. Toistin tämän vielä kolme kertaa, jolloin kaula-aukon silmukat oli valmiit. Nirkkojen tarkoitus on luoda mielikuva kaula-aukon ”nurkista” ja se selkeyttää myös suurehkon (34x4 silmukkaa) ketjusilmukkalenkin käyttöä. Lenkki ei mene kierteelle ja sen pitäminen oikeassa asennossa on helpompaa. Tätä on hieman vaikea avata sanoin, mutta ne, jotka ovat virkanneet joskus tällaiseen suureen suljettuun ketjusilmukkalenkkiin, ovat ehkä törmänneet siihen ongelmaan, että toista kierrosta virkatessa yhdistymiskohdassa vastassa onkin kierteellä oleva ketjusilmukkalenkki. Näiden merkkien avulla ulko- ja sisäreuna pysyvät selvillä.

Virkkaaminen eteni seuraavia kuvioita epämääräisessä järjestyksessä toistaen:


Vaikka lankaa oli lähes kolme rullaa, huomasin aloittaneeni liian tiiviillä kuviolla, eikä lanka olisi millään riittänyt loppuun saakka, jos olisin jatkanut kuvion tekoa symmetrisesti helmaan saakka. Tai sitten ponchosta olisi tullut auttamatta lyhyt. Siksi muutin kuvion helmaa kohti ilmavammaksi.

Lanka on siis Novitan Kierre, joka on ollut jokin sesonkituote muutama vuosi sitten, enkä siihen ole kaupoissa hetkeen enää törmännyt. Koukkuna 3,5 koukku. 

Lanka oli miellyttävää työstettävää ja työ eteni sukkelasti. Langan pisteitä laski se, että noissa kolmessa kerässä tuli kaksi kertaa vastaan tilanne, joissa lanka oli jatkettu solmulla. Jatkaminen nyt ei mitenkään tavatonta ole, mutta kun liukuvärjätyssä langassa jatkos tehdään solmulla ja väri vaihtuu toiseen suoraan, ilman väliväriä ja liukua (jättäen siis yhden värin kokonaan välistä), näyttää se työssä lähinnä virheeltä. Vaikka nuo jatkokset katoaa varmasti kokonaisuuteen, ärsyttää ne omaa silmää.

Lopuksi virkkasin kaula-aukkoon kaksi kierrosta kiinteitä silmukoita ja kierroksen periaatteella *3ks +nirkko* valkoisella langalla.

Helmaan virkkasin valkoisella langalla ensin kierroksen kiinteitä silmukoita, sen jälkeen ruutukuvion tyylillä kjs+p ja lopuksi vielä kierros kiinteitä silmukoita.

Lopuksi tein runsaat hapsut valkoisesta langasta. Sidoin ne ponchon valkoiseen ruutukerrokseen.

Valkoisena lankana oli myös kaappien kätköissä piilotellut Pirta sukkalanka.

Tyyliltään varsin boheemi vaatekappale. Taitaisi parhaiten sopia kummitytön päälle ☺️




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti