Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 18. maaliskuuta 2023

Juustoinen juuressosekeitto

 Alkuun voisin lätistä, kuinka ihan liian harvoin tulee tehtyä keittoja. Vaikka ne ovat hyviä ja niitä voi tehdä kerralla isomman satsin. Ja useimmiten niiden maku vain paranee uudelleen lämmitettynä.

Juures- ja kasvissosekeitot ovat siitä kivoja, että niihin voi käyttää lähes mitä tahansa vihanneksia. Oman maun mukaan ja mitä kaapista löytyy. Omissa sosekeitoissani porkkana on joka tapauksessa aina mukana 🥕

Ainekset n. 2,5 litraan valmista keittoa;

500g Bataattia

4 Porkkanaa

500g Lanttua

4 Perunaa

2 Sipulia

2 dl Kermaa

n. 150 g Juustoraasteta

Kasvisliemikuutio tai yrttisuolaa. Keitinveteen ja soseen maustamiseen.

Mustapippurirouhetta

Chilirouhetta

Kaikkien juuresten määrät ovat noin-määriä. Tässäkin tapauksessa lanttu ja bataatti olivat 0,5 kilon klönttejä ja käytin ne kaikki, koska en halunnut jättää jääkaappiin pieniä kipeneitä kuivumaan. Kattilan rajallisen koon vuoksi perunoita ja porkkanoita meni sitten sekaan vain
sen verran, kun niitä mahtui 😅 

Juurekset ja sipulit kuoritaan ja keitetään kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä, lohkottuina kypsiksi. Keitinvesi otetaan talteen, että tarvittaessa keittoa voi ohentaa sillä. 

Kasvikset survotaan sauvasekoittimella soseeksi. Mukaan sekoitetaan kerma ja tarvittava määrä keitinlientä (tarvittavalla tarkoitan määrää, jonka sose vaatii, että koostumus on sosekeitoksi sopevaa. Lienee kuitenkin makuasia, kuinka juoksevaa keittoa haluaa). Itse käytin lientä n. 3 dl. Kerman ja nesteen lisääminen ja soseuttamisen jatkaminen muuttaa koostumuksen ihanan samettiseksi.


Sosekattila siirretään liedelle ja kuumennetaan keitto hiljaleen kiehuvaksi. Maustetaan suolalla, pippurilla ja chilirouheella. Juustoraaste sekoitetaan kuumaan keittoon ja kun se on sulanut soseeseen, keitto on valmista 😋

Tarjoillaan kuumana krutonkien tai vaikka raejuuston kanssa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti