Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 16. lokakuuta 2020

Sokeriton, rasvaton ja gluteeniton mustikkapiirakka

Toisinaan sitä yrittää ihan tarkoituksella ja tosissaan pitää itsensä erossa makeista ja rasvaisista houkutuksista. Ja niinäkin hetkinä olisi silti mukava edes joskus syödä vaikka kahvin kanssa jotain hyvää ilman huonoa omaatuntoa tai itsensä soimaamista ”repsahduksesta”. Niinpä kokeilin sokerittoman ja sitä myöden myös astetta terveellisemmän marjapiirakan tekoa. 

Tutkin eri reseptejä ja reseptien vähyys kyllä yllätti... Päädyin käyttämään banaania osana pohjaa ja lopputulos sopii myös keliaakikoille, koska ainoa piirakkaan käytettävä viljatuote on kaurahiutaleet.

 

Piirakka on yllättävän kiinteä rakenteeltaan ja varsin mukavasti pelkkien hedelmien ja marjojen sokeri riittää siihen, että tietää kyseessä olevan makean leivonnaisen. Teen harvoin marjapiirakoita ilman maitotuotteita, joten merkittävä osa tätäkin piirakkaa on rahkapäällyste.

Ainekset;

2 banaania
2 munaa
3dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl  kardemummaa

2 dl mustikoita (passaa olla pakastettuja)

Rahkatäyte
2 dl maitorahkaa
1 dl kermaviiliä
1 muna

Banaanit soseutetaan ja mukaan sekoitetaan munat, kaurahiutaleet sekä leivinjauhe ja kardemumma. Taikinasta tulee kosteahko ja kuohkea. 

Täytteen rahka, kermaviili ja muna sekoitetaan yhteen. Jos sokerin lisäämistä ei vierasta, voi mukaan lisätä pari ruokalusikallista sokeria tai vaikka muutaman tipan makeutusainetta, mutta se ei ole lainkaan välttämätöntä.

24 cm piirakkavuoka tai irtopohjavuoka vuorataan leivinpaperilla ja banaanitaikina levitetään vuokaan. Mustikat ripotellaan pohjan päälle ja mustikoiden päälle levitetään rahkatäyte tasaiseksi kerrokseksi. 


Piirakkaa paistetaan noin 40 minuuttia 175 asteisen uunin keskitasolla. 

Kaksinkertaisella taikina-annoksella piirakasta tuli 35x30 cm pellillinen.


Ja vaikka tein vielä rauhassa uusintakierroksen reseptejä etsiskellen, ei vastaan tullut mitään uutta tai yllättävää. Vaikka vannoutunut sokerileipuri olenkin, ilman rasvaa, vehnää ja lisättyä sokeria saa aikaiseksi mainion ja maistuvan leivonnaisen. Tämä on oikeasti hyvää ja nauttia voi pikkasen kevyemmin mielin 😊 

 

8.2.2021.

Käy vilkaisemassa ohjeet myös taatelipohjaiseen mustikkapiirakkaan ja vadelmamurupiirakkaan.


2 kommenttia:

  1. Kermaviilissä on rasvaa, vähärasvaisessakin 6%.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos huomiosta. Tietääkseni keveimmissä tuotteissa on 3,5%, eli täysin rasvatonta kermaviili ei ole. Näin tarkasti ajatellen, tässä tilanteessa voitaisiinkin ehkä puhua gluteenittomasta leivonnaisesta ilman lisättyä sokeria ja rasvaa. Joka tapauksessa, hyvin vähäisistä rasvamääristä puhutaan 😊

      Poista