Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 4. lokakuuta 2020

Samettinen kurpitsakeitto



Tämä samettisen pehmeä keitto uppoaa toden näköisesti jokaiseen, joka arvostaa hyvää, itse tehtyä ruokaa. Keitto toimii aivan loistavasti alkuruokana tai lempeänä lämmittäjänä sateisessa syyspäivässä.

Ainekset reiluun litraan valmista keittoa;

N. 6 dl kurpitsasosetta

4 dl ruokakermaa

2 dl vettä ( / tarpeen mukaan)

suolaa

chilijauhetta

Nokare voita

Kurpitsasoseen valmistan paahdetuista kurpitsoista. Kurpitsana voi käyttää mitä tahansa lajikkeita, mutta myskikurpitsa on ruuan laitossa oma suosikkini (edullinen ja suht pieni, joten kerralla ei tarvitse työstää raaka-ainetta kilokaupalla. Kurpitsaa voi tosin paahtaa ja soseuttaa kerralla enemmän ja pakastaa osan survoksesta odottamaan seuraavaa käyttöä).

Kurpitsat palotaan ja niiden rihmainen sisus ja siemenet poistetaan (Huom! Siemenet voi poimia erilleen ja paahtaa myös ne). Kurpitsan palat asetellaan uunipellille kuori alaspäin ja niitä paahdetaan 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä ja kypsiä. Kurpitsan voi kuoria ennen palojen paahtamista, mutta vahvan kuoren poistamisen olen itse kokenut sen verran vaivalloiseksi, että olen paahtanut kurpitsat kuorineen. Kun paahdetut palat on jäähtyneet, kurpitsan hedelmälihan saa helposti kaavittua irti kuorista. Massa survotaan soseeksi esim. sauvasekoittimella.

Valitaan kattilaksi paksupohjainen ja mieluusti pinnoitettu kattila. Kurpitsasose mitataan kattilaan ja mukaan sekoitetaan kerma ja vettä niin paljon, että koostumus vastaa mielikuvaa keitosta.  Kiehautetaan keitos, jonka jälkeen se jätetään kannen alle hautumaan 10-15 minuutiksi. Keitto saa lopullisen sileytensä, kun se keittämisen jälkeen survotaan vielä kerran sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Survomisen jälkeen keitto maustetaan suolalla ja mausteilla oman maun mukaan. Pieni chilin vivahde antaa mukavan sävyn muuten niin hippoiseen makuun ja nokare voita antaa makua ruokaan kuin ruokaan 😋 Keiton maku paranee ja syvenee, kun sitä hauduttelee vielä maustamisen jälkeen. 

Keiton tarjoilen lämpimänä ja pinnalle voi ripotella paahdettuja kurpitsansiemeniä tai krutonkeja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti