Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 1. lokakuuta 2020

Tuunatut kirjat

Pinterestissä tuli vastaan setti kuvia vanhoista kirjoista, joita käytettiin ihan vain koristeena. Oikealla tapaa vanhentuneita kirjoja ei itseltäni löydy ja siksi lähdin suunnittelemaan tuunausta.

Hain kirpputorilta kolme 1-1,8€:n hintaista vanhaa kirjaa. Hakukriteerinä oli kovakantisuus ja toisistaan poikkeavat koot, jolloin saisin kirjat pinottua niin, että alempi kirja näkyisi aina ylemmän kirjan alta.

Nämähän olisi voinut tehdä oikein vanhan-vanhan näköiseksi käyttämällä ruskeita ja luonnonvalkoisia sävyjä. Käytin kirjoihin kuitenkin romanttista vaaleanpunaista ja yleisesti vaaleampia sävyjä, joten maalailin ensin pohjalle helmiäishohtoisia maaleja; vaaleanpunaista ja hopeaa. Kahteen kirjoista levittelin krakeerausainetta kansiin ja päätyyn. Krakeerausaineen kuivuttua maalasin pinnat valkoisella kalkkimaalilla.

 Kirjojen sivuihin käytin sekoituksia valkoisesta ja helmiäismaaleista.

Kohokuviot tein käyttämällä ruusuisia silikonimuotteja ja soodataikinaa.


Soodataikinan ohje;

2 dl soodaa

1 dl perunajauhoja

1,25 dl vettä

Tähän tarkoitukseen tein taikinaa tein ainoastaan puolet ylläolevan ohjeen määrästä, koska tarvitsemani määrä oli aika vähäinen.

Soodataikina on kai joku ulkomaan keksintö ja ohjeissa yhtenä ainesosana on poikkeuksetta maissijauho, mutta koska ajattelin perunajauhon vastaavan maissijauhoja (eikä maissijauhoja kaapissa ollut), päätin kokeilla hommaa perunajauhoilla. Tähän(kin) tarkoitukseen se sopi olovanaan varsin mainiosti korvaavaksi tuotteeksi. Tosin testaus maissijauhosta puuttuu, joten vertailupohjaa ei ole…

Kaikki ainekset laitetaan kattilaan ja koko ajan sekoittaen lämmitellään sitä miedolla lämmöllä kunnes taikina alkaa kiinteytymään. Kun massa tuntuu riittävän vahvalta taikinaksi, nostetaan kattila liedeltä ja siirretään taikina toiseen astiaan. Astia peitetään kostealla liinalla ja kun taikina on jäähtynyt, taikina vaivataan ja se on valmis työstettäväksi.

Osan koristeista kuivatin kirjan päädyn päällä, jolloin ne istui kuivuttuaan hieman pyöreään päätyyn ongelmitta. Kuvioiden annoin kuivua vuorokauden verran ennen niiden kiinnittämistä kirjoihin.

Valmiit kuviot maalasin ensin irrallaan ja liimasin ne kirjojen kansiin ja päätyihin. Kiinnittymisen jälkeen maalasin kuvioita vielä kirjaankin päin, niin sain hieman häivytettyä kuvion ja kirjan väliin väkisinkin jäävää saumaa.

Viimeistelyn tein erilaisilla liimautuvilla helmi- ja timanttikuvioilla. 

Näistä tuli kyllä mainioita. Tarttee varmasti vielä kokeilla tehdä sellaisia erisävyisiä – oikeasti vanhan näköisiä – kirjoja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti