Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 10. helmikuuta 2020

Kolmen juuston punajuurilaatikko


Täällä lakeuksilla on sellainen lähes perinneruuan titteliä kantava herkku nimeltään ”homehtunut punajuuriloora”. Kyseessä luonnollisesti punajuurista tehty laatikkoruoka sinihomejuustolla ja kermalla. Joskus opiskeluaikoina koulun ruokalan ruokalistan yksi suosikeista oli punajuuri-jauhelihalaatikko. Se taas oli etikkaisista punajuurista ja jauhelihasta valmistettu superherkullinen paistos.


Tein oman yhdistetyn version näistä, johon laitoin ainekset itselleni maistuvaan järjestykseen. Pidän sinihomejuustosta silloin, kun sillä kuorrutetaan uuniruoka niin, että juusto hieman paistuu ja ruskistuu. ”Raakana” tai ruuan joukossa oleva sinihomejuusto ei maistu mun suussa hyvälle ja saan siitä helposti myös vatsakipuja. Myös punajuuri sillänsä tai etikkasäilykkeenä on molemmat varsin sopevalle maistuvia vaihtoehtoja ja siksi sovelsin seuraavan ohjeen, jota minun joulupöytään on tehty jo toistakymmentä vuotta.

Ainekset;

1 kg punajuuria
Noin 200g etikkapunajuuria
1 keskikokoinen sipuli
400g jauhelihaa
4 dl kermaa (ruokakermaa)
1/2 pkt koskenlaskija juustoa (tai vastaava määrä olympia sulatejuustoa)
150g juustoraastetta (edam, emmental... vähän oman maun mukaan täytetään tämä kohta)
1 pkt Aura-sinihomejuustoa

Punajuuret keitetään ja jäähdytetään, jonka jälkeen ne kuoritaan ja pilkotaan kuutioiksi tai suikaleiksi (yleensä teen kuutioita punajuurista silloin, jos olen ostanut etikkaiset punajuuretkin valmiina kuutioina). Punajuuret sekoitetaan yhteen.

Sipuli pilkotaan ja kuullotetaan nokareessa voita ja mukaan lisätään jauheliha. Ruskistetaan jauheliha ja maustetaan reilulla suolalla ja mustapippurilla. Puolet punajuurista levitellään vuoan pohjalle, väliin jauheliha kerrokseksi ja päälle taas loput punajuuret. Määrästä syntyy kolme kpl 0,85 litran foliovuoallista, mutta pahitteeksi ei ole, jos tämän valmistaa syvempiin 1,5 litran vuokiin.


Kerma lämmitellään kattilassa kiehumispisteeseen ja lisätään joukkoon pieninä erinä kuutioiksi leikattu koskenlaskija juusto ja lihaliemikuutio. Keitellään  sekoitellen koko ajan, kunnes juusto ja liemikuutio sulavat kermaan. Kaadetaan kerma-juustokastike punajuurien ja jauhelihan päälle. Pinnalle ripotellaan juustoraaste ja viimeisenä pintaan murustettu homejuusto.


Suola tulee pääasiassa juustoista ja jauhleihan suolauksesta. Kasvisversioksi tämä muokkaantuu helposti, eikä jauhelihan tilalle tarvitse keksiä mitään korviketta. Tämä toimii niin haluttaessa kyllä ilman jauhelihaakin. 

Paistetaan 175 asteessa noin 45 minuuttia. Laatikot voidaan pakastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti