Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 10. helmikuuta 2020

Itse tehty likööri


Vaikka liköörin valmistusaika on tooooodella pitkä, tapaan tehdä joka vuosi vähintään yhden erän vaihtuvilla mausteilla. Työvaiheita ei oikeastaan ole kuin kaksi ja loppuaika menee ihan ittellään. Liköörin maustaminen riippuu tarjolla parhaiten olevista aineksista. Olen tehnyt tätä mustikoista, puolukoista, sitruunasta (Limoncello) ja nyt kirsikoista.

Perusohje on yksinkertainen.
2 l marjoja tai hedelmiä
1 l 40% vodkaa
1 kg  sokeria

Marjat (tai pilkotut hedelmät), sokeri ja vodka laitetaan valoa läpäisemättömään astiaan. Astiassa pitää olla kansi, mutta sen ei tarvitse olla ilmatiivis. Aineksia sekoitellaan seuraavat päivät, kunnes sokeri on täysin liuennut nesteeseen. Sen jälkeen pänikän voi vain unohtaa, kunnes noin kuukauden päästä likööri voidaan pullottaa.
Likööri siivilöidään ja tarvittaessa siivilöinti tehdään harson läpi. Sen jälkeen juoma on valmis pullotettavaksi. Jäljelle jäävät viinaksia itseensä imeneet marjat voi käyttää esim leivonnassa tai jälkiruuissa.

Tapaan antaa liköörin oleentua 1,5 - 2 kk, koska sitä parempi on lopputulos, mitä pidempään juoman antaa muhia. Pullottamisen jälkeen juoma tosin on välittömästi käyttökelpoista. Olen lisännyt joskus mausteeksi myös ruokalusikallisen tai kaksi vaniliinisokeria. Kokeilematta on vielä mansikka, vadelma, mustaherukka ja olispa hienoa, jos joskus saisin karpaloista tätä tehdä... 😊


Likööri sillänsä ei itselleni maistu, mutta maustan sillä rahkajälkiruokia ja käytän kakkujen kostukkeena. Nätit pienet likööripullot sopivat myös joulumuistamisiksi. Mikäs sen ihanampi ajatus, kuin joulunpunainen jälkiruokajuoma kauniissa pikku pullossa? 😍

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti