Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Laskiaispullasarvet

 

Niin hyvän näköinen kun sellanen perinteinen laskiaispulla onkin, niin ärsyttää sen syöminen. Kun ei se onnistu tasapuolisesti niin eikä näin… Siksi oon yrittäny etsiä sitä miellyttävämpää pullamuotoa tähän. Jotenkin oon nyt kallistumassa siihen, että sarvi on kaunis ja suhteellisen helppo syödäkin niin, että joka suupalaan osuu myös sisältöä, eikä se sisältö kuitenkaan turahtele hallitsemattomasti  pitkin naamaa.
Eikä näiden sarvien tekeminen ole ydinfysiikkaa, vaan onnistuu keltä tahansa kotileipurilta ihan tavanomaisin materiaalein. 😊

Pullataikinan ainekset;
  • 2 tl suolaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 pala hiivaa
  • 0,5 l lämmintä vettä tai maitoa
  • 1 muna
  • 1 rkl kardemummaa
  • 2tl vaniliinisokeria
  • 12-13 dl vehnäjauhoja
  • 150g voita
Pieni määrä sokeria, suola sekä hiiva sekoitetaan keskenään. Niistä syntyy nestemäinen seos, josta taikinan tekoa on helppo jatkaa.


Tähän seokseen on näppärää sekoittaa neste, vaniliinisokeri, kardemumma, loput sokerista sekä muna. Jauhoja sekoitan yleensä taikinaan ensin noin 6 dl. Tämä osuus on helppo vielä sekoittaa vaikka puuhaarukalla. Sittan vaihdan työkaluksi oman käden ja lisään toiset 6 dl jauhoja. Kun jauhot alkaa olemaan sekaantuneena taikinaan, lisätään vaivaamalla mukaan pehmeä voi. Jos sen nyt sitten on unohtanut ottaa ajoissa lämpenemään, voi sitä lämmitellä sulatusteholla mikrossa. Eikä haittaa jos se vaikka osin sulaa nestemäiseksi. Pulla maistuu silti pullalta.


Taikinaa nostatetaan lämpimässä ja vedottomassa paikassa liinan alla niin kauan, että se on turvonnut noin kaksinkertaiseksi. Nostatusaikaan vaikuttaa eniten käytettyjen materiaalien lämpötila. Aikaa kuluu siis 20-45 minuuttia.


Pullasarviin tarvitaan tötteröitä, joiden ympärille pullasuikaleet kääritään. Tötteröitä saa valmiinakin, mutta en ole sellaisiin malttanut satsata, vaan teen tötteröt foliosta. Melko helposti pyörittelemällä ja rutistelemalla ne onnistuu näinkin.


Pullataikina kaadetaan alustalle ja sitä vaivataan pöydällä ihan huolella.
Taikina kaulitaan levyksi ja levystä leikataan noin 1,5cm leveitä suikaleita. Suikaleet kieritellään foliotötteröihin suiposta päästä aloittaen, hieman reunoja limittäen toistensa päälle niin että tötteröön ei jää aukkoja.


Näitä aihioita nostatetaan noin 20 minuuttia liinan alla. Voidellaan munalla, ripotellaan päälle raesokeria ja eikun uuniin. 

Uunin lämpö 225 ja paistoaika noin 12 minuuttia.
Pullien jäähdyttyä foliot irrotellaan sarvien sisältä. Hillot ja kermapursotteet tilalle ja siinähän ne sitten on!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti