Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 10. helmikuuta 2020

Ihanat joulupikkuleivät värikkäillä ikkuna-aukoilla


Näitä pikkuleipiä on pitänyt jo kauan aikaa sitten kokeilla tehdä, mutta eipä ole tullut ajalliseksi. Näiden teko tuskin olisi edes vaikeaa, mutta olosuhteiden pakosta mulle kävi niin, että taikina piti jättää yöksi jääkaappiin. Enkä hoksannut ottaa aamulla sitä riittävän ajoissa sieltä pois. Sehän muttui ihan liian kovaksi käsitellä ja niinpä sulattelin taikinaa pienissä erissä kourapohjassa... Tynnyrityömaa! Sanoisin. Eli ei kannata sitä taikinaa kylmettää...

Pikkuleipätaikinan ainekset;

4,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl vaniliinisokeria
200g voita

Lisäksi tarvitaan nallekarkkeja ja muotteja, joissa on aukon leikkaava osa valmiina tai sopivia muotteja, joilla saa haluamansa mallisen aukon isomman pikkuleivän keskelle.


Taikinan kuivat ainekset sekoitetaan yhteen, jonka jälkeen huoneenlämpöinen voi nypitään joukkoon. Taikinaa lepuutetaan siis HETKI jääkaapissa. 1-2 tuntia riittää varmasti. Taikina kaulitaan jauhotetulla alustalla noin 7 mm vahvuiseksi levyksi. Tuntuupa yhtäkkiä tarkalta mitalta, mutta kun sentti on liikaa ja 1/2 senttiä liian vähän ja 7 mm on sitten sopivasti siitä välistä.

Taikinasta otetaan muotilla pikkuleipiä ja huom! tässä kohtaa pitää olla aika tarkkana, koska taikinassa ei ole minkäänlaista sitkeyttä, vaan se murtuu helposti. Jos taikinaa leikka kahdella muotilla, pitää ulommaisen muotin olla paikoillaan, kun aukkoa tekee, muuten pikkuleipä menee helposti poikki ohuimmista kohdista. 

Myös pellille nostettaessa saa olla varovainen.
Pikkuleipiä paistetaan 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tämän jälkeen pelti nostetaan pois ja aukkoihin laitetaan nallekarkkeja. Pelti takaisin uuniin ja sulatellaan nallekarkit aukoihin. Tähän menee noin 2 minuuttia. Tätä sulamista valvoin siinä uunin vieressä. Nallekarkkeja ei kannata laittaa kukkurapäin, koska ne saattaa kuohua ja levitä aukon ympärille, eikä lopputulos ole enää niin nätti.


Pikkuleivät jäähdytellään pellillä ihan kylmäksi asti ja irrotetaan varovasti.
On ne kyllä kauniita!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti