Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 10. helmikuuta 2020

Saaristolaisleipä ja kalajuttu - Aivan lyömätön yhdistelmä

 

Kerrassaan herkkua! Jos siis sattuu tykkäämään mausteisesta leivästä ja kylmäsavu- tai graavilohesta. Itse en tuosta kalasta, tai lähinnä sen suutuntumasta pidä, mutta tässä kohtaa kyseinen kala toimii myös mulle. Varsinkin tälläisenä leivän ja kalajutun kombona.


Saaristolaisleivän teko on niin pitkä prosessi, että jos työpäivän päälle aikoo tämän kolmen leivän satsin leipoa, pitää olla vähän asiallakin, ettei yötä myören tartte leipiä paistellessa valvoa. Taikinan nostatus ja paisto, kumpainenkin ottaa aikaa 2-3 tuntia. Yleensä itse nostatan 2 tuntia ja paistan 2,5 tuntia. Aineksina käytetään monensorttista jauhoa, mutta ei suinkaan leipä voi olla näin makoisaa, jos sen pelkästä vehnäsestä tekee.

Toiset leipovat leivän piimään tai appelsiinimehuun, itse olen omenamehusta tehdyn leivän kannalla, vaikka veikkaan sen piimän olevan se perinteisempi vaihtoehto. Tämän leivän leipominen ei ole lainkaan niin hankalaa, mitä käytettävien materiaalien määrästä tai mausta voisi olettaa. Tämä on oikeastaan helpoin hiivanostatteinen leipä, mitä olen ikinä tehnyt.

Ainekset 3 leipään:
1 litra lämmintä omenamehua
75 g hiivaa
3dl siirappia
1rki suolaa
3 dl maltaita
3 dl leseitä
3dl ruisjauhoja
9dl hiivaleipäjauhoja
siirappivettä voiteluun

Sekoitan aina ensin suolan, pari ruokalusikallista siirappia sekä hiivan keskenään, koska silloin hiivasta tulee juokseva ja sitä ei ole mitään ongelmaa saada sekaantumaan nesteeseen.


Sitten tähän hiivan, suolan ja siirapin seokseen sekoitetaan mehu, loppu siirappi ja kuivat aineet. Taikina jää melko löysäksi.

Paistamisessa käytän korkeita, 1,5 litran foliovuokia. Vuoat voidellaan ja taikina tasataan niihin ja ne jätetään nousemaan liinan alle. Tämän kokoisiin vuokiin tehtynä taikinamäärästä tulee kolme leipää.

Nostatuksen jälkeen leipiä paistetaan 175 asteessa 2-2,5 tuntia. Paistamisen aikana leipien pintaa sivellään siirappivedellä.

Tämä leipä ei hetkessä pilaannu. Oikeastaan vaan paranee ja maustuu vähän vanhetessaan. Ei myöskään ole nuukalla, käyttääkö hiivaleipäjauhojen sijaan vehnäjauhoja tai vaikka sämpyläjauhoja.


Kalajutulla on varmasti joku oikea nimikin, mutta mulle riittää tämä kalajuttu. Tämä resepti on oma mukaelmani äitini tekemästä samankaltaisesta herkusta.


Ainekset:

200g kylmäsavustettua lohta
1 prk (150g) tuorejuustoa
1 prk ranskankermaa
1 punasipuli
3 keitettyä kananmunaa
lohen mätiä (100g tai oman maun mukaan)
tuoretta tilliä

Kaikki ainekset pilkotaan pieniksi kuutioiksi ja sekoitetaan yhteen. Jos mädissä on nestettä, se on hyvä siivilöidä pois, ettei kalajutusta tule liian vetistä. Myös kananmunat on parasta keittää hvissä ajoin ennakkoon tai ainakin jäähdyttää täysin ennen niiden lisäämistä juttuun.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti