Shelterin mallasleipä muistuttaa ulkonäkönsä puolesta saaristolaisleipää. Vaikka näitä upeita leipiä yhdistääkin mallas, on Shelterin leivässä maistettavissa yleensä leivälle varsin epätyypillinen kinuskin maku, joka yllättäen istuu maltaisen ja siirappisen leivän pintaan uskomattoman hienosti.
Leivän alkuperäisen ohjeen löysin täältä.
Pienen muutoksen tein tuohon alkuperäiseen ohjeeseen. Kun en ole ikinä päässyt sinuiksi kuivahiivan kanssa, käytin tuorehiivaa ja sen vuoksi nostatusaika muuttui. Ohjeen mukaisesti tehtynä taikinasta syntyy kaksi hyvän kokoista vuokakeipää.
Ainekset;
2 dl kaljamaltaita
1,5 dl kuumaa vettä
1,5 dl siirappia
3 dl vettä
8 dl vehnäjauhoja
25 g (1/2 pkt) tuorehiivaa
2 tl suolaa
Voi-siirappiseos
1 dl siirappia
100 g voita
Mallasrouhe ja kuuma vesi mitataan yleiskoneen kulhoon. Seos jätetään turpoamaan 2 tunniksi.
Turvonneen mallasrouheen sekaan lisätään siirappi, kädenlämmin vesi sekä hiiva ja sekoitellaan, kunnes hiiva on liuennut. Mukaan lisätään jauhot ja vaivataan koneella taikinaa noin 10 minuuttia. Lisätään taikinaan suola ja jatketaan vaivaamista vielä muutama minuutti.
Taikina jaetaan kahteen voideltuun leipävuokaan. Annetaan taikinan nousta kaksinkertaiseksi liinan alla. Aikaa tähän kului noin 2 tuntia. Nostatusaikaan vaikuttaa mm. nesteen lämpötila sekä nostatustilan vedottomuus. Tuorehiivalla nostattaen alkuperäisen ohjeen tunnin nostatus ei riittänyt, vaan aika tuplaantui.
Siirappi-voiseos, eli kinuski, jolla leipä paistamisen jälkeen voidellaan, valmistetaan siten, että se ehtii jäähtyä. Ohjeen mukaan voita ja siirappia keitetään hiljaksiin kasaan siten, että seoksen määrä suurinpiirtein puolittuu. Itselleni kävi siten, että ensimmäisellä kerralla kinuski paksuuntui niin paljon, että sen sutiminen leivän pintaan olisi ollut mahdotonta. Niinpä keitin toisen erän siten, että en edes yrittänyt keittää kinuskia kasaan, vaan keitin sitä hiljakseen vain hetken. Näin seos oli kyllin lievää vielä sudilla käsiteltäväksi.
Uuni lämmitetään 200 asteiseksi ja kohonneita leipiä paistetaan noin 40 minuuttia.
Tämän jälkeen leivät kumotaan leivinpaperilla päällystetylle pellille ja ne voidellaan kauttaaltaan kinuskilla.
Alkuperäisessä ohjeessa kehotetaan uunin lämpötila laskemaan 180 asteeseen ja paistamaan leipiä vielä noin 5 minuuttia. Tällä lämpötilalla ja paistoajalla leipien pinta ei juurikaan muuttunut, vaan kinuski jäi pintaan vielä melko tahmeaksi. Niinpä olen päätynyt siihen, että lämpötila saa olla sen 200 astetta ja leipien pinnan paistoajaksi ei välttämättä riitä 5 minuuttia. Tässä kohtaa leipien paistumista on vain seurattava ja niitä pitää paistaa niin kauan, että kinuski todellakin hieman kuivahtaa ja paistuu leivän pintaan.
Aivan uskomattoman upea leipä! 🥰
🌸 Terveisin Susanna 🌸
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti