Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 7. joulukuuta 2024

Joulukalenterin 7. luukku; Lusikkaleivät

Lusikkaleivät ovat juhlavia pikkuleipiä. Vaikka ne sopivat ihan mihin tahansa juhlapöytään, ne kuuluvat kiinteästi meidän jouluun.

Niiden leipominen ei ole ehkä ihan kaikista helpointa, mutta ne ovat kaiken vaatimansa vaivan arvoisia. Makunsa lusikkaleivät saavat ruskistetusta voista.

Ainekset n. 35 pikkuleipään:

200g voita

1,5 dl sokeria

2 tl vaniliinisokeria

4,5 dl vehnäjauhoja

1 tl soodaa

Voi sulatetaan kattilassa ja sen annetaan poreilla harvakseen sekoitellen, kunnes voi muuttuu selkeästi punertavaksi ja jopa hieman ruskeaksi. Voin polttamista on kuitenkin vältettävä, koska palanut = pilalla.

Voin annetaan jäähtyä hieman ja siihen sekoitetaan sokeri. 

Kun voi-sokeriseos on jäähtynyt, sekoitetaan massa tasaiseksi ja siihen lisätään loput, yhdisteyt kuivat aineet siivilöiden.

Taikina leivotaan heti. 

Taikinaa painellaan pikkulusikan pesään ja taikina vedetään pois lusikasta siten, että se säilyttää lusikan muodon.

Lusikan muotoiset taikinanokareet asetellaan kupera puoli ylöspäin leivinpaperilla päällystetylle pellille. Ne turpoavat hieman paistuessaan.

Pikkuleipiä paistetaan 175 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, tai kunnes ne saavat hieman väriä pintaan.

Aihiot jäähdytetään ennen täyttämistä. Itse käytän lusikkaleivissä täytteenä mieluusti vadelmahilloa tai -marmeladia.

Hilloa laitetaan pieni nokare puoliskon tasaiselle puolelle ja painetaan toinen pikkuleivän puoli päälle. Näin pikkuleivistä tulee mantelin muotoisia. Pikkuleivät pyöritellään hienossa sokerissa.

Säilytän pikkuleivät jääkaapissa ja joskus olen jopa pakastanut ne, koska ne eivät mene sellaiseen syväjäähän, etteikö niitä voi nostaa pakastimesta suoraan tarjolle.

Juhlapöydän kestosuosikki ja klassikko jouluun ❤️




🌸 Terveisin Susanna 🌸




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti