Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 9. tammikuuta 2024

Pohojanmaa-kaarrokeneulepaita

Tämän neulepaidan mallin nimi on luonnollisesti POHOJANMAA 😁

Ensimmäisenä selvennän, että en osaa itse neuloa. Tämän neulepuseron minulle teki äitini, joka taas näitä kuviollisia neuleita on tehnyt järjestään kaikille lapsille ja lasten lapsille. Ja vähän muillekin.

Sen verran minulla oli kuitenkin tähän projektiin osaa, että suunnittelin ja piirsin paitaan haluamani kuviot sekä hankin langat oman makuni mukaisesti. Piirsin kuvioiksi mahdollisimman monta asiaa, jotka viittaavat tähän kotiseutuun. Myös paidan virkatut osat tein minä ja kaikki kudotut osat ovat äitini käsialaa.

Lankana on käytetty Alize Cotton Goldia. 

Koska kokemuksen mukaan tästä kyseisestä puuvillalangasta tehdyt joustoneuleet pakkaa venymään niin, että jousto ”häviää” ja joustinosa venyy ja muuttuu saman kokoiseksi muun paidan kanssa, ehdotin äidille, että virkkaan paidan resorit ja katsotaan, toimisiko ne paremmin pitkässä juoksussa.

Resorit tein kiinteillä silmukoilla edestakaisin virkaten siten, että silmukan tein aina takimmaiseen silmukan lenkkiin. Ensimmäinen silmukka oli aina ketjusilmukka ja viimeinen menee silmukan molempien lenkkien läpi. Resorit virkkasin siis pystysuunnassa, eli silmukkamäärä määrittelee resorin korkeuden. Näihin resoreihin silmukoita tuli 15.

Kun resorit tulee ympärykseltään oikean mittaiseksi, ne yhdistetään kiinteillä silmukoilla päistään yhteen.

Tästä eteenpäin äitini siis hoiti neulomisen. 

Neuleen silmukat on luotu resorin reunaan ja niitä on lisätty kahdella ensimmäisellä kierroksella 5 silmukan välein.

Huppu syntyi neulotusta suorakaiteen muotoisesta palasta, joka taitettiin kahtia niin, että pitkät sivut puolittuvat. Toinen pää yhdistetyistä lyhyistä sivuista kiinnitettiin paidan kaula-aukkoon ompelemalla. Tämän jälkeen taas virkkasin huppuun ja kaula-aukon halkioon muutaman kierroksen kiinteitä silmukoita. Virkattuun osaan etupuolen halkiossa kiinnitin soljet. Hupussa käänsin virkatun osan kahtia ja ompelin huppuun ”kujan”, johon sai pujotettua hupun nyörin.

Käytössä huomasin, että tämä puuvillalanka ei vain toimi joustoneuleena ja helman resoriosa muuttui parin käyttökerran jälkeen kuitenkin yhtä leveäksi muun neuleen kanssa. 😅

Yhteistyössä syntyi kuitenkin juuri sellainen neulepaita, josta olen haaveillut 😍 
🌸 Terveisin Susanna 🌸


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti