Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Ystävyyden kakun juuri

Nämä ystävyydenkakkua koskevat postaukset tulevat nyt vähän kuin nurinkurisessa järjestyksessä. Mutta pakkohan tuo itse kakku oli ensin esitellä, että muistajat muistaisivat ja ne jotka eivät muista, ehkä innostuisivat kakusta 😊

Koetin kasvattaa kakun juurta löytämieni "Hermanni"-kakun ohjeiden mukaan. Kyse on parin vuoden aikaikkunasta, kun olen tuota juurta yrittänyt kerta toisensa jälkeen tehdä, mutta sen valmistuminen otti pahoin santaan. Se homehtui, ei lähtenyt käymään, unohtui vain hoitaa, tai muuta vastaavaa. En toki ole kahta vuotta yhtäjaksoisesti juurta yrittänyt synnyttää, vaan asia on aina epäonnistumisen jälkeen kuopattu ja unohtunut jopa kuukausiksi.

Jos päätät tehdä juuren itse, suosittelen lukemaan tämän postauksen ensin loppuun saakka. Näin voit välttyä suuremmilta epäilyiltä, koska melko erikoinen prosessi tämä kokonaisuutena oli 😅

Pohdin oikein tosissani, että miksi tämä kakkujuuri ei vaan ole ottanut onnistuakseen. Ja koetin taas, totaalisesti soveltaen ja yrittäen välttää kaikki edelliset virheet.

Juuren ei saa olla tiiviissä astiassa. Tein oman juuren lasiseen säilyketölkkiin, jonka kannen voi jättää ilman tiivistettä ja sulkea vain osittain. 

Juuren ainekset;

0,5 dl ruisjauhoja

1,5 dl vehnäjauhoja

2 dl vettä

Aineet sekoitetaan tasaiseksi ja astia jätetään huoneenlämpöön. Juuren alkua sekoitetaan aamuin, illoin.

Tuo aloitus poikkeaa Netistä löytyvistä ohjeesta, koska mukana on myös ruisjauhoja, nesteenä pelkkä vesi ja sokeri puuttuu. Eli aloitin juuren ruisjuurena ja vasta jatkossa muokkasin sitä hiljaksiin vehnäisemmäksi. 

Kolme päivää tätä mömmöä sekoiteltuani ja ihmeteltyäni olin taas heittää sen menemään, kun käymään se ei vieläkään suostunut, mutta päätin vielä kokeilla hiivan voimaa. Hapanjuuren ideahan on se, että se happanee ja alkaa käymään ilman hiivaa. Koska tuo alku oli pilaantumisen partaalla, otin ohjat omiin käsiin ja lisäsin purkkiin nuppineulan pään kokoisen nokareen tuorehiivaa. Ja luonnollisesti seuraava päivä olikin käymisen suhteen sitten jo ihan muuta ja juuri rupesi oikeasti näyttämään ja tuntumaan siltä, kuin sen kuuluu. 

Niinpä suosittelen, että ota hiiva avuksi heti ensimmäisenä päivänä. Itse lasken ensimmäiseksi päiväksi tuon päivän, kun hiivan juureen sekoitin.

2. Päivä

Sekoitetaan juurta aamuin illoin.

3. Päivä

Sekoitetaan aamuin illoin. Nyt juuri muhii toden teolla 😊


4. Päivä

Lisätään juureen 

2 dl vehnäjauhoja 

2 dl sokeria

2 dl vettä

Sekoitellaan aamuin ja illoin.

5. Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin

6. Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin

7. Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin.

8. Päivä 

Normaalisti juuresta leivottaisiin nyt kakku, mutta koska tämä lähtö on nyt hieman poikkeuksellinen (mukana hiivaa, ruisjauhoja ja maidon sijasta on käytetty vettä), otin juuresta 2,5 dl ja lähdin kasvattamaan sitä nyt alkuperäisellä kakunjuuren kasvatusohjeella. Juuren yli jäävän osan voi käyttää esim. vohveleihin, niin ei tarvitse heittää mitään menemään. 

Lisätään juureen 

2,5 dl vehnäjauhoja 

2,5 dl sokeria

2,5 dl maitoa

Sekoitetaan tasaiseksi

9. Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin

10. Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin

11. Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin.

12. Päivä

Nyt on aika leipoa kakku. Kakun leipomisestahan kerroin aiemmin ja sen ohje löytyy täältä.

Juureen lisätään 2,5 dl vehnäjauhoja, 2,5 dl maitoa ja 2,5 dl sokeria ja sekoitetaan tasaiseksi.

Juurta pitäisi olla nyt noin litra. Juuri jaetaan neljään osaan. Yhdestä osasta tehdään kakku, yksi osa jää itselle seuraavaa kasvatusta varten ja 2 osaa annetaan ystäville ohjeen kanssa. Tuon ohjeen postaan kokonaisuudessaan vielä myöhemmin.

Juuren suhteen on huomioitava, että sen ei kuulu homehtua, eikä se haise varsinaisesti edes pahalta. Jos juurelle jommin kummin käy, se on toden näköisesti pilalla ja kasvatus on aloitettava alusta. 

On myös hyvä huomioida, että kun juuri käy ja se elää purkissa omaa elämäänsä, purkki pysyy yllättävän puhtaana. Se ei kerää hometta, eikä muutoinkaan ole mitenkään epämiellyttävä.

Juuren käydessä se voi hetkittäin kerrostua. Siinä saattaa erottua tiiviimpää kerrosta sekä lähes vesikirkasta kerrosta. Juuri ei kuitenkaan ole pilaantunut, vaan tuo kerrostuminen kuuluu normaaliin prosessiin. 



🌸 Terveisin Susanna 🌸


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti