Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 3. tammikuuta 2024

Vanhan kirjoituspöydän kunnostaminen - purkaminen ja korjaaminen

 Sanovat, notta puu on Jurvalaasten muovaaluvahaa.


Tämä prosessi on pitkä ja siitä on paljon kerrottavaa. Siksi jaan tarinan tämän pöydän kunnostamisesta useampaan osaan ja päivitän tilannetta sitä mukaa, kun homma etenee.

Meillä on keväästä lähtien ollut tarve kirjoitus-/työpöydälle. Ajatuksena on ollut pöytä, jossa on molemmin puolin laatikostot tai kaapit ja että niiden väliin mahtuisi reilusti työtuoli. Pöydän pitäisi olla siis ihan aikuiselle ihmiselle mitoitettu 

Harmillista vaan, että sopivaa pöytää ei ole tullut vastaan mistään. Ei nettikaupoista, eikä huonekaluliikkeistä. Torilla on pari potentiaalista yksilöä ollut, mutta ne ovat sijainneet toisella puolen suomea tai hinta on ollut kohtuuton kalusteen kuntoon nähden.

Ja niin. Oli minulla torissa myös ostoilmoitus, mutta se ei tuottanut muuta tulosta, kuin huijausyrityksen…

Kun halutunlaista pöytää ei uutena, eikä edes hyväkuntoisena käytettynä löytynyt, etsintään lähti kunnostusta vaativa kaluste.

Lopulta torin kautta löytyi vaatimukset täyttävä, puusepän valmistama, käsittelemätön pöytä. Sen hinta oli kohdillaan ja noutokin alle 100 km päästä. Pöydästä päästiin kauppoihin ja nouto onnistui seuraavana viikonloppuna.

Ensisilmäyksellä pöytä vastasi odotuksia. Se ei ollut ihan priimatyötä, mutta siitä näki päällepäin, että kaluste ei suoranaisesti ollut saanut kosteutta, vaikka kaikki helat ja pinnassa olevat naulat olivat ruostuneet.

Lähtökohdat olivat kutakuinkin kohdillaan ja kuitenkin selvää oli alusta saakka, että pöytä pitää kauttaaltaan hioa, että sen voi käsitellä.

Pöydän kansi oli irtonainen ja osin vajaasta laudasta tehty. Siitä ei voinut kunnon kantta enää tehdä ja se purettiin pois.

Kannen alla oli kiva, reunoista pyöristetty kehysmäinen osa, joka on osa pöydän persoonallista profiilia. Sen haluaisin ehdottomasti pitää. Muusta pöydästä poiketen, tuo kehys oli mäntyä, vaikka muuten pöytä on lähes umpikoivuinen.

Vetimet ja saranat irrotettiin. Vetimet olivat ruostuessaan jättäneet ikävät jäljet laatikoihin ja oviin. Niitä tuskin saa hiomallakaan pois.

Kun pöytä oli riisuttu pohjatöitä varten, kävi ilmi, että se on jotenkin linkussa. Silmä ei oikein meinannut paljastaa, mikä rungossa on vialla, kun puuosat ovat osin vääntyilleet. Osin havaittavissa oli puusepän käden jälki, joka ei saisi kouluarvosanaksi ihan kymppiä 😅 Alla olevasta kuvasta näkee, kuinka takimmainen kaapin runko vetää pöydän ikävästi kieroon.

Mittanauhan kanssa kun asiaa tutkittiin, löytyi se ongelma, joka oli niin huomattava, että silmäkin erotti jotain olevan vialla. Pöydän takana lapaliitoksella runkoon kiinnitetty tukipuu oli keskiosastaan sentin pidempi, kuin etuosan aukko. Tästä syystä runko oli verkonsilmällä. 

Jonkin aikaa asiaa puitiin ja päätettiin yrittää korjata tuo ongelma. Sen verran se näytti silmään pahalta.

Korjaaminen tehtiin nykytekniikkaa hyväksi käyttäen, koska varsinaisia puuseppiä emme ole, enkä edes osaa kuvitella, minkä työmäärän tuo korjaaminen olisi tarvinnut, jos se olisi tehty perinteisin konstein. 

Takaosan vaakapuu katkaistiin liitoksen kohdasta. 

Ensin piti poistaa rungon pystypuusta vaakapuun edessä oleva liitososa. Vaakapuu katkaistiin hahlon puolesta välistä sen ollessa paikoillaan. Vaakapuun liitoksen lyhyempi puoli, joka oli laatikoston puolella kiinnitettiin ruuveilla paikoilleen. Puu oli pöydän toisessa runko-osassa sen verran irti liitoksistaan, että se saatiin irrotettua ehjänä ja lyhennettyä irrallaan. Sen jälkeen liitoksen lovea suurenettiin ennalleen, eli sen verran, kuin puusta oli otettu tavaraa pois. Puu kiinnitettiin takaisin liiman kanssa, ja kierteellä oleva runko vedettiin puristimella paikoilleen. Vaakapuu kiinnitettiin hahlon kohdasta runkoon myös ruuveilla ja ensimmäisenä irroitettu pystypuun pala kiinnitettiin takaisin paikoilleen liiman ja hakasten avulla.


Tuo toimenpide oli yllättävän helppo, kun olisi voinut luulla, ettei se onnistu lainkaan.

Runko on nyt niin hyvä, kuin se vain voi olla.

Seuraava työvaihe on pohjien teko pintakäsittelyä varten.


🌸 Terveisin Susanna 🌸




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti