Vaikka kuinka päin asiaa ajattelee, on vanhojen huonekalujen kunnostamisen vaivalloisin osuus saada kalut siihen malliin, että ne voi pintakäsitellä. Työn määrä saattaa olla kymmeniä kertoja enemmän, kuin sen lopullisen pinnan siveleminen. En kuitenkaan halua oikoa näissä edeltävissä vaiheissa, koska kaikki tehty työ valuu hukkaan, jos lopullinen pinta on hutaisemalla tehdyn näköinen.
Edellisessä pöytää koskevassa postauksessa kerroin tämän projektipöydän korjaamisesta ja purkamisesta. Nyt on vuorossa hiominen ja pohjatyöt, eli juuri se kovin osuus.
Vaikka pöytä päällisin puolin näytti ”hyvältä”, en voinut kuvitellakaan, että se tuotaisiin tupaan tai käsiteltäisiin, ennen kuin kaikki mahdolliset pinnat on hiottu. Tuollaista käsittelemätöntä pintaa kun ei voi pesemällä puhdistaa.
Alla olevasta kuvasta näkyy, mitä aika ja säilytys on pinnoille tehnyt. Pinnoissa on pölyä ja likaa yllättävän paljon, mutta todellisuus erottuu vasta vertailtaessa rinnakkain hiottua ja hiomatonta pintaa.
Pääasiassa käytin karkeudeltaan 120 hiomapaperia. Onneksi käytössäni oli koneet, joilla hiominen kävi laatuun ja käsipelillähän tuo olisi ollut melkoinen työmaa... Käsin hioin ainoastaan paikat, johon koneet eivät mahtuneet. Hiominen tehdään huolellisesti ja puu pitäisi hioa puunsyyn myötäisesti. Noissa ahtaissa paikoissa tuo viimeinen vaatimus oli haasteellista toteuttaa, mutta jäljet eivät laatikoiden takaa niinkään erotu 😅
Hiomiseen kului aikaa yhteensä noin 16 tuntia. Onneksi minulla oli muutama vapaapäivä, niin sain keskittyä pitkälti vain tähän tekemiseen. Yskin puun pölyä keuhkoistani vain neljänä päivänä. Jos olisin joutunut tekemään tuon hiomisen viikonloppuisin, ei olisi tainnut kaksi viikonloppua riittää ja työ olisi pitkittynyt ja ehkei se olisi ollut enää niin mielekästäkään.
Hiomisen jälkeen ovet saranoitiin, niin niitä pystyi tarvittaessa vielä työstämään (ennen pintakäsittelyä). Ovet irrotetaan rungosta vielä ennen käsittelyä, niin käsittely on helpompi suorittaa.
Nyt pöytä siirtyy pakkaseen tuulettumaan. Vaikka en puusta haistanutkaan mitään vanhaa tai ummehtunutta hajua, ajateltiin hyödyntää nämä kelit. Tällä hetkellä pakkasta on rapiat 30 astetta ja tällaiset pakkasethan hävittävät puusta kaiken ylimääräisen, puun kuitenkaan kostumatta. Tuulettumisen jälkeen saadaan nostaa pöytä sitten sisätiloihin kuivahtamaan ja odottamaan pintakäsittelyä.
Oisko Puusepänliike M. Ruhberg
VastaaPoistaKiitos kommentistasi 😊 Nyt, kun olen tuota nimeä pidempään katsellut, yhä varmemmin tuo nimi näyttää ”Hjalmarilta” 😊 Kuvien kautta ei välttämättä välity se, kuinka amatöörimäistä käsityön jälki tässä pöydässä on. Tämän perusteella en millään jaksaisi uskoa, että kyseessä olisi ollut oikea puusepänliike 🤔 Pöydän on ehkä tehnyt joku isäntä iltapuhteenaan 😊
Poista