Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 29. tammikuuta 2024

Kalastajanlangasta virkatut reunapitsit

 Iski nuukuuden piru, kun meinasin ostaa kangaskaupasta pellavan väristä reunapitsiä. Pitsin hinta oli 5,50 - 6,50 € / metri. Sinne jäi.

En kyllä sitten ajatellut, että ”äkkiä” virkkaan pitsit itse, vaan ajattelin ne iltojen puhdetyönä virkata, vaikka tiesin, että aikaa tulee kulumaan useampi ilta 😅

Tarve minulla on kahdelle erilaiselle pitsille ja kumpaakin tarvitsen noin 6 metriä. Ei siten ihan vähäinen määrä.

Valitsin pituussuunnassa virkattavat pitsit. Koin tämän tavan kiitollisemmaksi, kuin sen, että tekisin pitsin ylös-alas virkaten. Ihan vain oma ajatus virkkauksen kulusta ja näin jälkikäteen olen ihan tyytyväinen valintaan.

Lankana on pellavan värinen 3 säikeen kalalanka ja koukkuna 2 mm koukku.

Ensimmäinen, kapeampi pitsi syntyy neljällä kierroksella oheisen hahmotelman mukaan. Pitsi aloitetaan tekemällä ketjusilmukoita, joiden määrällä määritellään pitsin pituus.

2. Krs. Jokaiseen silmukkaan ks

3. Krs. ”5 kjs + hy 3s + ks ”- kierros loppuun

4. Krs. ”3 ks + nirkko + 3 ks” jokaiseen ketjusilmukkalenkkiin

Ja tätä pitsiä tein 6 metriä.

Toinen, vähän leveämpi pitsi tarvitsi valmistuakseen 5 kierrosta, mutta valmiiksi tuli sekin. Pitsi aloitetaan tekemällä ketjusilmukoita, joiden määrällä määritellään taas pitsin pituus.

2. Krs. Ks jokaiseen silmukkaan

3. Krs. P + ”kjs, hy s + p” jatketaan samoin kierros loppuun

4. Krs. ”4 kjs + hy kjs-lenkki, ks” - toistetaan kierros loppuun

5. Krs. ”Ks kjs-lenkkiin, seuraavaan kjs-lenkkiin 3p + nirkko + 3 p, ks seuraavaan kjs-lenkkiin + seuraavaan lenkkiin 3p…jne.” toistetaan kierros loppuun

Ja tätä pitsiä se toinen 6 metriä.

Nämä kalastajalangasta virkatut pitsit olivat kovatöiset, mutta olen ehdottoman tyytyväinen lopputulokseen. Kun joskus saadakseen haluamansa, se vain on pakko tehdä itse. Ja onhan tämä nyt jo vähän kustannuskysymyskin. Tarvitsemani pitsit olisivat maksaneet noin 60 €. Aika kova hinta asiasta, joka ei ole edes lopputuleman pääosassa.

Nämä pitsit tulevat olemaan osa suurempaa kokonaisuutta, josta kerron myöhemmin lisää. 😊



🌸 Terveisin Susanna 🌸



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti