Tämä on ystävyyden kakkua koskevien postausten viimeinen osa. Nyt yhdessä nipussa on ohje sekä juuren teko. Sen verta pitkästä synnyttämisestä on ollut kyse, että ei se kaikki yhteen postaukseen olisi millään mahtunutkaan 😅
Voihan tuossa olla jotain poikkeamia alkuperäiseen nähden, mutta näin olen tämän testannut ja itse tehnyt. Ja toimivaksi havainnut.
Toivottavasti pidät lopputuloksesta 😊
YSTÄVYYDEN
KAKKU
Ohje kakun leivontaan sekä juuren
valmistamiseen.
1. Päivä
Saat kakun juuren.
Sekoita juurta aamuin ja illoin.
2. Päivä
Sekoitetaan juurta aamuin illoin.
3. Päivä
Sekoitetaan juurta aamuin illoin.
4. Päivä
Juureen lisätään
2 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 dl maitoa
ja sekoitetaan tasaiseksi.
Jatketaan sekoittamista aamuin ja
illoin.
5. Päivä
Sekoitellaan aamuin, illoin
6. Päivä
Sekoitellaan aamuin, illoin
7. Päivä
Sekoitellaan aamuin, illoin.
8. Päivä
Nyt on aika leipoa kakku.
Lisätään juureen
2 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 dl maitoa
ja sekoitetaan tasaiseksi.
1/4 juuresta käytetään kakkuun, 1/4
jätetään itselle kasvamaan ja 2/4 osaa voi jakaa kahdelle ystävälle tämän ketjukirjeen kanssa.
Kakun ainekset;
Noin 2,5 dl juurta
100 g voita sulatettuna
3 munaa
2,5 dl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1/2 tl kanelia
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl soodaa
5 dl vehnäjauhoja
1,25 dl mantelirouhetta
1,25 dl taatelia pilkottuna
1 tlk (230/145g) ananasmurskaa
Sulatettu ja jäähdytetty voi,
munat, sokerit, suola ja sooda sekoitetaan juureen.
Kuivat aineet, mantelirouhe sekä
pilkotut taatelit sekoitetaan yhteen ja ne lisätään nestemäiseen taikinaosaan vuoron
perään ananasmurskan kanssa.
Taikina sekoitetaan tasaiseksi ja
se kaadetaan voideltuun (ja tarvittaessa korppujauhotettuun) 1,8 litran
vuokaan.
Kakkua paistetaan 175ºC uunin
alatasolla noin tunti.
Juuren valmistamiseen voi käyttää
seuraavaa ohjetta;
Juuren ainekset;
0,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
nuppineulan pään kokoinen nokare
tuorehiivaa
Aineet sekoitetaan tasaiseksi ja
astia jätetään huoneenlämpöön. Juuren alkua sekoitetaan aamuin, illoin.
2. Päivä
Sekoitetaan juurta aamuin illoin.
3. Päivä
Sekoitetaan aamuin illoin. Nyt
juuri muhii toden teolla.
4. Päivä
Lisätään juureen
2 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 dl vettä
Sekoitellaan aamuin ja illoin.
5. Päivä
Sekoitellaan aamuin, illoin.
6. Päivä
Sekoitellaan aamuin, illoin.
7. Päivä
Sekoitellaan aamuin, illoin.
8. Päivä
Juuresta erotetaan 2,5 dl ja sitä
lähdetään kasvattamaan varsinaisella kakunjuuren kasvatusohjeella. Juuren yli
jäävän osan voi käyttää esim. vohveleihin.
Lisätään juureen
2,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
2,5 dl maitoa
Sekoitetaan tasaiseksi
9. Päivä
Sekoitellaan aamuin, illoin.
10. Päivä
Sekoitellaan aamuin, illoin.
11. Päivä
Sekoitellaan aamuin, illoin.
12. Päivä
Nyt on aika leipoa kakku. Tästä
jatketaan kakun ohjeen 8. päivän mukaisesti.
Juuren suhteen on huomioitava, että
sen ei kuulu homehtua, eikä se haise varsinaisesti edes pahalta. Jos juurelle
käy näin, se on toden näköisesti pilalla ja kasvatus on aloitettava
alusta. On hyvä huomioida, että kun juuri käy ja se elää purkissa omaa
elämäänsä, purkki pysyy yllättävän puhtaana. Se ei kerää hometta, eikä
muutoinkaan ole mitenkään epämiellyttävä.
Juuren käydessä se voi hetkittäin
kerrostua. Siinä saattaa erottua tiiviimpää kerrosta sekä lähes vesikirkasta
kerrosta. Juuri ei kuitenkaan ole pilaantunut, vaan tuo kerrostuminen kuuluu
normaaliin prosessiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti