Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 1. helmikuuta 2024

Ystävyyden kakku - ketjukirje

Tämä on ystävyyden kakkua koskevien postausten viimeinen osa. Nyt yhdessä nipussa on ohje sekä juuren teko. Sen verta pitkästä synnyttämisestä on ollut kyse, että ei se kaikki yhteen postaukseen olisi millään mahtunutkaan 😅 

Voihan tuossa olla jotain poikkeamia alkuperäiseen nähden, mutta näin olen tämän testannut ja itse tehnyt. Ja toimivaksi havainnut. 

Toivottavasti pidät lopputuloksesta 😊


🌸 Terveisin Susanna 🌸



YSTÄVYYDEN KAKKU

Ohje kakun leivontaan sekä juuren valmistamiseen.

 

1.  Päivä

Saat kakun juuren.

 Laita juuri reilun litran vetoiseen astiaan, lämpimään paikkaan. Peitä astia liinalla tai löyhällä kannella. Astian ei saa olla tiivis.

Sekoita juurta aamuin ja illoin.

 

2.  Päivä

Sekoitetaan juurta aamuin illoin.

 

3.  Päivä

Sekoitetaan juurta aamuin illoin.

 

4.  Päivä

Juureen lisätään

2 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

2 dl maitoa

ja sekoitetaan tasaiseksi.

Jatketaan sekoittamista aamuin ja illoin.

 

5.  Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin

 

6.  Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin

 

7.  Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin.


8. Päivä 

Nyt on aika leipoa kakku.

Lisätään juureen

2 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

2 dl maitoa

ja sekoitetaan tasaiseksi.

1/4 juuresta käytetään kakkuun, 1/4 jätetään itselle kasvamaan ja 2/4 osaa voi jakaa kahdelle ystävälle tämän ketjukirjeen kanssa.

 

Kakun ainekset;

Noin 2,5 dl juurta

100 g voita sulatettuna

3 munaa

2,5 dl sokeria

1/2 tl suolaa

2 tl vaniljasokeria

1/2 tl kanelia

2 tl leivinjauhetta

1 1/2 tl soodaa

5 dl vehnäjauhoja

1,25 dl mantelirouhetta

1,25 dl taatelia pilkottuna

1 tlk (230/145g) ananasmurskaa

 

Sulatettu ja jäähdytetty voi, munat, sokerit, suola ja sooda sekoitetaan juureen.

 

Kuivat aineet, mantelirouhe sekä pilkotut taatelit sekoitetaan yhteen ja ne lisätään nestemäiseen taikinaosaan vuoron perään ananasmurskan kanssa. 

 

Taikina sekoitetaan tasaiseksi ja se kaadetaan voideltuun (ja tarvittaessa korppujauhotettuun) 1,8 litran vuokaan.

Kakkua paistetaan 175ºC uunin alatasolla noin tunti.

 

 

 

 

Juuren valmistamiseen voi käyttää seuraavaa ohjetta;

 

Juuren ainekset;

0,5 dl ruisjauhoja

1,5 dl vehnäjauhoja

2 dl vettä

nuppineulan pään kokoinen nokare tuorehiivaa

 

Aineet sekoitetaan tasaiseksi ja astia jätetään huoneenlämpöön. Juuren alkua sekoitetaan aamuin, illoin.

 

2. Päivä

Sekoitetaan juurta aamuin illoin.

 

3. Päivä

Sekoitetaan aamuin illoin. Nyt juuri muhii toden teolla.

 

4. Päivä

Lisätään juureen 

2 dl vehnäjauhoja 

2 dl sokeria

2 dl vettä

Sekoitellaan aamuin ja illoin.

 

5. Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin.

 

6. Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin.

 

7. Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin.

  

8. Päivä 

Juuresta erotetaan 2,5 dl ja sitä lähdetään kasvattamaan varsinaisella kakunjuuren kasvatusohjeella. Juuren yli jäävän osan voi käyttää esim. vohveleihin.

 

Lisätään juureen 

2,5 dl vehnäjauhoja 

2,5 dl sokeria

2,5 dl maitoa

 

Sekoitetaan tasaiseksi

 

9. Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin.

 

10. Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin.

 

11. Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin.

 

12. Päivä

Nyt on aika leipoa kakku. Tästä jatketaan kakun ohjeen 8. päivän mukaisesti.

 

Juuren suhteen on huomioitava, että sen ei kuulu homehtua, eikä se haise varsinaisesti edes pahalta. Jos juurelle käy näin, se on toden näköisesti pilalla ja kasvatus on aloitettava alusta. On hyvä huomioida, että kun juuri käy ja se elää purkissa omaa elämäänsä, purkki pysyy yllättävän puhtaana. Se ei kerää hometta, eikä muutoinkaan ole mitenkään epämiellyttävä.

 

Juuren käydessä se voi hetkittäin kerrostua. Siinä saattaa erottua tiiviimpää kerrosta sekä lähes vesikirkasta kerrosta. Juuri ei kuitenkaan ole pilaantunut, vaan tuo kerrostuminen kuuluu normaaliin prosessiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti