Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 13. helmikuuta 2024

Hernekeitto ja kinkunjämät

Hernekeittoa ei syödä meillä usein. Tavoitteena on kuitenkin laskiaisen aikoihin sitä tehdä ja samalla hyödyntää joulukinkun jämät, jotka tapaan kuutioida, pussittaa ja pakastaa pian joulun jälkeen, yleensä välipäivinä. Hernekeitto kuuluu siten myös kategoriaan jouluruokajatkot.

Hernekeittoa ei kannata tehdä kovin pientä määrää, koska keittämiseen kuluu aikaa melko kiitettävästi. Kyse ei ole mistään pikaruoasta.

Ainekset isoon kattilalliseen;

500 g kuivattuja herneitä + vettä liottamiseen

noin 2,5 litraa vettä

1 Sipuli tai 1 dl paahdettua sipulirouhetta

kinkun jämät / 400 - 500 g possun jauhelihaa tai - suikalelihaa

2-3 tl suolaa

2 tl meiramia

3 - 5 rkl sinappia

Herneitä liotetaan viileässä vedessä, huoneen lämmössä ensin noin vuorokausi. Herneet turpoavat liotettaessa noin kaksinkertaisiksi.

Turvonneista herneistä poistetaan liotusvesi ja herneet laitetaan kattilaan. Kattilaan lisätään puhdas vesi (n. 2 litraa) keittämistä varten.

Herneitä keitetään ensalkuun noin tunti. Kannen alta paljastuu hauska näkymä, kun herneiden kuoret irtoavat herneistä ja nousevat keiton pintaan. Aivan kuin kattilassa olisi kuoriutunut liuta… hmmm… herneitä? 😅

Toisinaan herneet vaativat kaikkineen jopa 4 tunnin keittoajan kypsyäkseen, mutta pari tuntiakin voi riittää. Pitää maistella. Vettä lisätään välissä siten, että keitto pysyy keittona, eikä muutu täysin muhennokseksi. Tosin makuasia, kuinka kankeasta tai juoksevasta keitosta tykkää.

Tunnin keittämisen jälkeen mukaan sekoitetaan lihat ja sipuli. Jos käyttää jauhelihaa, se paistetaan ennen keittoon lisäämistä. Kypsää lihaa ei ole mikään pakko vielä tässä kohtaa kattilaan pistää, mutta itse pidän siitä, että lihakin muhii keiton ohessa ihan huolella.

Kun herneet ovat täysin pehmenneet, keitto on maustamista vaille valmista. 

Keitto maustetaan suolalla, meiramilla ja sinapilla.

Hernekeitto on hyvä ja edullinen arkiruoka. Sen voi kaiken lisäksi valmistaa täysin kotimaisista aineksista. Itse pidän siitä, kun rouheasti pilkottua kinkkua on keitossa runsaasti 😋

 Mukava, lämmin keitto on arkea parhaimillaan.

   Leppeää laskiaista! 😊





🌸 Terveisin Susanna 🌸


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti