Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 17. syyskuuta 2024

Valkosipuli-tomaatti focaccia

 

Olin selaillut jo pitkään erilaisia focacciaohjeita. Nyt, kun tuli se leipomisen hetki, ei sopivaa ohjetta meinannut kuitenkaan löytyä… kun tarkoitus oli maustaa leipä ehdottomasti valkosipulilla ja tomaateilla ja tahto oli myös leipoa leipä tuorehiivasta, ei kuivasellaisesta. Lopulta päädyin yhdistelemään eri ohjeita, mutta vahvimpana pohjalla K-ruoka-sivuilta löytyvä ohje.


Ainekset:

4 dl vettä

1 pkt hiivaa

1,5 tl suolaa

1 tl sokeria

9 dl vehnäjauhoja

3/4 dl oliiviöljyä


Pinnalle:

2 yksikyntistä valkosipulia tai 4 isohkoa kynttä

2 tl timjamia

Kirsikkatomaatteja

Hiiva liotetaan suolan ja sokerin seokseen ja mukaan lisätään käden lämpöinen vesi. Nesteeseen lisätään jauhot vähän kerrallaan ja lopuksi mukaan sekoitetaan öljy. Koska käytin yleiskonetta, alustaminen tapahtui kuin itsellään ja annoin koneen vääntää taikinaa ihan huolella. Jatkoin vaivaamista yleiskoneen avustuksella vielä öljyn lisäämisen jälkeen.

Nimittäin, jos ikinä olen mitään oppinut näistä hiivalla nostatettavista vehnäsistä, on ettei niitä voi liikaa vaivata ja vääntää. Ja yleiskone on siinä hommassa timantti.

Jätin taikinan kohoamaan liinan alle yleiskoneen kulhoon niin pitkäksi aikaa, että se oli kohonnut kaksinkertaiseksi.

Levitin leivinpaperin 30 x 40 cm uunipellille ja lorautin siihenkin hieman öljyä. Varmasti kaukana aidon focaccian tekemisestä, mutta suojaan pellit poikkeuksetta leivinpaperilla 😅

Painelin taikinan pellille ja jätin liinan alle kohoamaan noin 40 minuutiksi.

Tässä välissä raastoin kuoritut valkosipulit öljyyn ja sekoitin mukaan timjamin.

Kun leipä oli kohonnut pellillä, painelin siihen kirsikkatomaatit. Lopuksi lorauttelin valkosipuliöljyn taikinan päälle ja levitin sen tasaisesti leivän päälle.

Paistoin leipää 225 asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia.

Valmis leipä kumotaan ritilälle ja jäähdytetään.

Jopas oli leipä! Häipyi pala kerrallaan parempiin suihin 😋






🌸 Terveisin Susanna 🌸





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti