Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 14. syyskuuta 2024

Karamellisoitu omenasose

 

Silmiini sattui ohje karamellisoidusta omenasoseesta ja resepti tuntui kokeilemisen väärtiltä. Kyseinen ohje löytyy täältä.

Tänä kesänä Heta-omenapuuni ei tehnyt montaa hedelmää ja vaikka puun hedelmät ovat kotimaisiksi omenoiksi todella suuria, noista muutamasta omenasta se ohjeen mukainen 2,5 kiloa jäi hieman vajaaksi.

Vajaan omenamäärän vuoksi sovelsin hieman ohjetta. En liioin ollut ihan varma siitäkään, tarkoitettiinko ohjeen 2,5 kg omenamäärällä kokonaisia omenoita vai oliko määrässä kyse puhdistetuista ja pilkotuista omenoista. Kuorittuna ja pilkottuna minun omenoiden määrä oli 3 litraa. Myös sokerin määrä tuntui runsaalta (suhteutettuna ainakin 2,5 kilon määrään kokonaisia omenoita), joten määrittelin sokerit maistelemalla. Ja makea sosehan tästä lopulta tuli 😅

Ainekset hieman vajaaseen kahteen litraan valmista sosetta;

3 litraa kuorittuja ja pilkottuja omenoita

2 dl vettä

2 dl fariinisokeria

Noin 0,4 kg hillosokeria

2 tl kanelijauhetta


Omenakuutiot ja vesi laitetaan kattilaan.

Uuni kuumennetaan 200 asteeseen ja omenoita kypsytetään kannen alla 30-45 minuuttia.

Kypsät omenat soseutetaan sauvasekoittimella.

Mukaan sekoitetaan sokerit ja kaneli ja sosekattila laitetaan takaisin uuniin vielä noin kahdeksi tunniksi. 

Tämä kaksituntinen kutistui kohdallani reiluun tuntiin, koska yllättäen kello olikin jo iltakymmenen, enkä aikonut yötä myöden hillon takia valvoa. Silti sose selkeästi pulputti ja oli karamellisoitunut haluamallani tavalla.

Purkitin kuuman soseen puhtaisiin tölkkeihin ja jätin tölkit jäähtymään yön yli.

Tölkitetyt soseet säilytän viileässä ja jos säilönnässä menee kaikki nappiin, soseet ovat varsin hyviä vielä ensi keväänä ja kesänäkin. 😋

Uunissa valmistettavasta soseesta tulee yleensäkin hieman punertavaa, mutta tässä soseessa tumma väri korostui entisestään fariinisokerin vuoksi.

Ihana, uudenlainen sose omenasta 🥰





🌸 Terveisin Susanna 🌸






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti