Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Makrameekaitaliina

 Nyt, kun olen harjoitellut yksinkertaisimpia makrameesolmuja niin paljon, että niiden tekeminen ei pistä enää aivoja solmuun, päätin toteuttaa haveen makrameesolmeillusta kaitaliinasta.

Yhden amppelin jälkeen ajattelin Paulina-punoskudekerässä olevan kylliksi nyöriä sellaiseen kaitaliinan, jota olin suunnitellut. No. Olisi kai liina voinut olla hieman leveämpi, mutta tämä ajaa kyllä asiansa. 

Se vain tuntuu olevan ongelmanani näissä makrameetöissä, että en ole vielä löytänyt mitään ohjenuoraa siihen, kuinka paljon, tai kuinka pitkästi nyöriä kuluu esim. siihen, että saa puoli metriä kaksoistasosolmuista koostuvaa nauhaa. Toki, jos toteutettavaan työhön löytää kirjoitetun ohjeen, mitat ja määrät on yleensä niissä kerrottu, mutta joitakin ylilyöntejä on niissäkin tullut vastaan. Ja mikään ei ärsytä enempää, kuin se, että varaat materiaalia liikaa ja sitten yli jää hyväänen nippu jotain metrin pätkiä, joista ei yksittäin ole oikein mihinkään. Eli opetellaan nyt vielä tätä…

Leikkasin 18 kpl 6m pitkiä nyörejä, jotka kiinnitin keskiosasta leivonpääsolmulla paksuun harjanvarteen.

Tämän jälkeen työ eteni vuorottelevilla kaksoistasosolmuilla.

Solmuja tehdään nimensä mukaisestikin aina kaksi peräkanaa. Muistaakseni oikean järjestyksen solmujen suunnalle, tein aina ensimmäisen solmun aloittaen lenkillä oikealta, jolloin toisen solmun aloitus tapahtuu vasemmalta.

Kerrokset toistuvat aina samoin; joka toinen kerros lähtee reunimmaisesta nyöristä ja päättyy toisessa päässä viimeiseen nyöriin. Joka toisessa kerroksessa alussa kaksi nyöriä jää vapaaksi, samoin lopussa.

Vuorottelevista kaksoistasosolmuista syntyy lopulta salmiakkiruutumainen kuvio.

Solmuja jatketaan kerroksittain niin pitkään, kuin nyörit antavat myöden.

Lopuksi leikataan tangosta lenkit poikki ja ne niputetaan rihmoksella hapsuiksi. Nyörit leikataan kuvassa  esitetyistä kohdista. Näin jokaisesta solmukohdasta tulee kaksi nyörin päätä.

Rihmokset tein vain kolmella nyörikierroksella ja liitin aina yhteen neljä nyöriä. Rihmokset tehdään samoin myös toiseen päähän liinaa ja leikataan langat saman mittaisiksi, kuin toisessa päässä.

Valmiin liinan koko on hapsujen kanssa 94 cm x  29 cm. Solmeilu loppui, kun yksi nyöreistä kävi liian lyhyeksi. Muissa nyöreissä oli kyllä vielä varaa, joten kyseessä oli varmasti jokin mittavirhe… Tästä voidaan kuitenkin päätellä, että solmeiltaessa kolmesta metristä narua syntyy noin metri valmista tavaraa. 🤔

Kiinnitin liinan reunaan lopuksi vielä taitettavan ”Hand made” - etiketin.

Tämä työ onnistui hienosti ja on kyllä aivan ihana! 😍





🌸 Terveisin Susanna 🌸


https://www.facebook.com/pastaakostassa 

2 kommenttia:

  1. No hei, onpa kiva! En ole tällaiseen törmännytkään ennen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan ja kiitos! 🥰 Olen nyt kesän ajan selaillut erilaisia makrameetöiden kuvia ja opettelin solmujen tekoa. Sen ihmeemmin en tähän mitään ohjetta katsellut, vaan lähdin toteuttamaa jonkinlaista silmiin piirtynyttä ”mielikuvaa”. Tämä kyllä toden totta onnistu ihan hienosti ja onnistuminen ilostuttaa aina 😊

      Poista