Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Viikonlopun kermainen lihapata

Oli tarkoitus valmistaa viikonloppuna härkäruukkua, mutta kylän kahden kaupan lihahyllyjen tutkimisen jälkeen tulin siihen lopputulokseen, että kotimaisen naudanlihan tarjonta ei tällä kertaa vastannut tarvettani ja päädyin ostamaan 700g karjalanpaistilihaa ja sitten vain hieman sovelsin tuota härkäruukun ohjetta.

Ainekset;

700 g karjalanpaistilihaa 

2 isoa sipulia

0,5 kg porkkanoita

2 yksikyntistä tai 4 isoa kynttä valkosipulia

Voita ruskistamiseen

1 isohko paprika tai suippopaprika

1,5 dl soijakastiketta

6 dl ruokakermaa

3 rkl sinappia

3 laakerin lehteä

1 rkl mustapippurirouhetta

Karjalanpaistilihat ovat tyypillisesti melko kookkaita paloja, joten pienistin paloja hieman pienemmiksi.

Porkkanat kuoritaan tarvittaessa ja palotaan rouheiksi paloksi.

Sipulit kuoritaan ja pilkotaan.

Paprika pilkotaan isohkoiksi paloiksi.

Valkosipulit ja sipulit kuullotellaan padassa porkkanoiden kanssa. Lisätään pataan lihat ja ruskistetaan niihin pinta. Mukaan sekoitellaan paprikat.

Lisätään pataan soijakastike, kerma sekä mausteet.

Pata laitetaan 175 asteiseen uuniin ja annetaan muhia rauhassa 2,5 - 3 tuntia.

Pataa sopii tarjottavaksi esim. riisin tai perunoiden kanssa.

Mainioita nämä ruuat, jotka valmistuvat melko lyhyen esivalmistelun jälkeen uunissa kuin itsestään! Pitkä muhittaminen uunissa antaa mahdollisuuden tarttua suurempiinkin hommiin ja niinpä päivän sai mukavasti kuluttaa sadonkorjuu- ja puutarhatöissä. Riisin keittämisen jälkeen olikin täydellinen viikonloppuruoka valmiina. Lisukkeena tuoreet kasvikset omasta kasvihuoneesta 😋





🌸 Terveisin Susanna 🌸





lauantai 14. syyskuuta 2024

Karamellisoitu omenasose

 

Silmiini sattui ohje karamellisoidusta omenasoseesta ja resepti tuntui kokeilemisen väärtiltä. Kyseinen ohje löytyy täältä.

Tänä kesänä Heta-omenapuuni ei tehnyt montaa hedelmää ja vaikka puun hedelmät ovat kotimaisiksi omenoiksi todella suuria, noista muutamasta omenasta se ohjeen mukainen 2,5 kiloa jäi hieman vajaaksi.

Vajaan omenamäärän vuoksi sovelsin hieman ohjetta. En liioin ollut ihan varma siitäkään, tarkoitettiinko ohjeen 2,5 kg omenamäärällä kokonaisia omenoita vai oliko määrässä kyse puhdistetuista ja pilkotuista omenoista. Kuorittuna ja pilkottuna minun omenoiden määrä oli 3 litraa. Myös sokerin määrä tuntui runsaalta (suhteutettuna ainakin 2,5 kilon määrään kokonaisia omenoita), joten määrittelin sokerit maistelemalla. Ja makea sosehan tästä lopulta tuli 😅

Ainekset hieman vajaaseen kahteen litraan valmista sosetta;

3 litraa kuorittuja ja pilkottuja omenoita

2 dl vettä

2 dl fariinisokeria

Noin 0,4 kg hillosokeria

2 tl kanelijauhetta


Omenakuutiot ja vesi laitetaan kattilaan.

Uuni kuumennetaan 200 asteeseen ja omenoita kypsytetään kannen alla 30-45 minuuttia.

Kypsät omenat soseutetaan sauvasekoittimella.

Mukaan sekoitetaan sokerit ja kaneli ja sosekattila laitetaan takaisin uuniin vielä noin kahdeksi tunniksi. 

Tämä kaksituntinen kutistui kohdallani reiluun tuntiin, koska yllättäen kello olikin jo iltakymmenen, enkä aikonut yötä myöden hillon takia valvoa. Silti sose selkeästi pulputti ja oli karamellisoitunut haluamallani tavalla.

Purkitin kuuman soseen puhtaisiin tölkkeihin ja jätin tölkit jäähtymään yön yli.

Tölkitetyt soseet säilytän viileässä ja jos säilönnässä menee kaikki nappiin, soseet ovat varsin hyviä vielä ensi keväänä ja kesänäkin. 😋

Uunissa valmistettavasta soseesta tulee yleensäkin hieman punertavaa, mutta tässä soseessa tumma väri korostui entisestään fariinisokerin vuoksi.

Ihana, uudenlainen sose omenasta 🥰





🌸 Terveisin Susanna 🌸






torstai 12. syyskuuta 2024

Paistettu juustokakku

Paistettu juustokakku. Siinä on jotain taianomaista 🤩 Näitä paistettuja kakkuja voi tehdä vähän vaikeamman ja sitten helpomman kautta. Omaan käyttöön valmistetussa kakussa en näe ongelmana sitä, jos esim. pinta repeää kakun jäähtyessä, mutta jos olisi juhlatarjottavasta kysymys, käyttäisin varuuksi paistamisessa vesihaudetta. Tällä kertaa kakun pinnasta tuli pieniä reunahalkeamia lukuunottamatta lähes täydellinen, siihen sakka, kunnes irrotin vuoan. Ja keskelle kakkua syntyi se halkeama… 


Ainekset 26 cm vuokaan.

400 g diggestivekeksejä

150 g voita


4 kananmunaa

400 g tuorejuustoa

1 tlk maitorahkaa

1 tlk ranskankermaa

1 dl sitruunamehua

2 dl sokeria

3 rkl vaniliinisokeria

Keksit murskataan ja muruihin sekoitetaan sulatettu voi. Muruseos painellaan leivinpaperilla pohjustetun irtopohjavuoan pohjalle ja sitä nostetaan myös reunoille. Nostot voivat olla hieman rouheat ja silloin ne antavat kakulle kivalla tapaa rosoisen ulkomuodon.

Munien rakenne rikotaan ja kaikki aineet yhdistetään muniin. Massa sekoitetaan tasaiseksi ja se kaadetaan keksimurupohjan päälle.

Kakkua paistetaan noin tunti 175 asteisessa uunissa. Otettaessa kakku pois uunista, sen keskikohta saa olla vielä hieman ”hytisevä”.

Nyt seuraa se vaikein osuus… Kakun pitää antaa vetäytyä vähintään joitakin tunteja, mieluummin seuraavaan päivään, ennen kuin se irrotetaan vuoasta.

Mutta sen jälkeen kakku onkin valmis nautittavaksi.

Aina yhtä hyvää ja samettisen pehmeää! 😋



 


🌸 Terveisin Susanna 🌸



sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Makrameekaitaliina

 Nyt, kun olen harjoitellut yksinkertaisimpia makrameesolmuja niin paljon, että niiden tekeminen ei pistä enää aivoja solmuun, päätin toteuttaa haveen makrameesolmeillusta kaitaliinasta.

Yhden amppelin jälkeen ajattelin Paulina-punoskudekerässä olevan kylliksi nyöriä sellaiseen kaitaliinan, jota olin suunnitellut. No. Olisi kai liina voinut olla hieman leveämpi, mutta tämä ajaa kyllä asiansa. 

Se vain tuntuu olevan ongelmanani näissä makrameetöissä, että en ole vielä löytänyt mitään ohjenuoraa siihen, kuinka paljon, tai kuinka pitkästi nyöriä kuluu esim. siihen, että saa puoli metriä kaksoistasosolmuista koostuvaa nauhaa. Toki, jos toteutettavaan työhön löytää kirjoitetun ohjeen, mitat ja määrät on yleensä niissä kerrottu, mutta joitakin ylilyöntejä on niissäkin tullut vastaan. Ja mikään ei ärsytä enempää, kuin se, että varaat materiaalia liikaa ja sitten yli jää hyväänen nippu jotain metrin pätkiä, joista ei yksittäin ole oikein mihinkään. Eli opetellaan nyt vielä tätä…

Leikkasin 18 kpl 6m pitkiä nyörejä, jotka kiinnitin keskiosasta leivonpääsolmulla paksuun harjanvarteen.

Tämän jälkeen työ eteni vuorottelevilla kaksoistasosolmuilla.

Solmuja tehdään nimensä mukaisestikin aina kaksi peräkanaa. Muistaakseni oikean järjestyksen solmujen suunnalle, tein aina ensimmäisen solmun aloittaen lenkillä oikealta, jolloin toisen solmun aloitus tapahtuu vasemmalta.

Kerrokset toistuvat aina samoin; joka toinen kerros lähtee reunimmaisesta nyöristä ja päättyy toisessa päässä viimeiseen nyöriin. Joka toisessa kerroksessa alussa kaksi nyöriä jää vapaaksi, samoin lopussa.

Vuorottelevista kaksoistasosolmuista syntyy lopulta salmiakkiruutumainen kuvio.

Solmuja jatketaan kerroksittain niin pitkään, kuin nyörit antavat myöden.

Lopuksi leikataan tangosta lenkit poikki ja ne niputetaan rihmoksella hapsuiksi. Nyörit leikataan kuvassa  esitetyistä kohdista. Näin jokaisesta solmukohdasta tulee kaksi nyörin päätä.

Rihmokset tein vain kolmella nyörikierroksella ja liitin aina yhteen neljä nyöriä. Rihmokset tehdään samoin myös toiseen päähän liinaa ja leikataan langat saman mittaisiksi, kuin toisessa päässä.

Valmiin liinan koko on hapsujen kanssa 94 cm x  29 cm. Solmeilu loppui, kun yksi nyöreistä kävi liian lyhyeksi. Muissa nyöreissä oli kyllä vielä varaa, joten kyseessä oli varmasti jokin mittavirhe… Tästä voidaan kuitenkin päätellä, että solmeiltaessa kolmesta metristä narua syntyy noin metri valmista tavaraa. 🤔

Kiinnitin liinan reunaan lopuksi vielä taitettavan ”Hand made” - etiketin.

Tämä työ onnistui hienosti ja on kyllä aivan ihana! 😍





🌸 Terveisin Susanna 🌸


https://www.facebook.com/pastaakostassa 

perjantai 6. syyskuuta 2024

Makrameekoristeltu lasipurkki

 

Makrameesolmeiltu kaulus lasipurkkiin olikin nopea ja mukava välityö. 

Koska kyseessä oli pelkkä kokeilu, en sen ihmeemmin lähtenyt toteuttamaan tätä kaulusta millään varsinaisella ohjella, vaan halusin vain kokeilla, miten tuo luonnistuu. Eikä tuo lopputulos ihan onneton ole. Eli luonnistuu kyllä! 😅

Lasipurkiksi valitsin säilyketölkin kierrätyslasien joukosta. Purnukka on sen verran leveä, että sinne mahtuu hyvin tuikkukynttilä.

Solmeiluun käytin chunkymop-nyöriä.

Leikkasin nyöristä niin pitkän pätkän, että sain kierrettyä sen kaksi kertaa tölkin suuaukon ympäri ja että hevosenhäntäsolmun jälkeen nyörin päät jäivät niin pitkiksi, että ne liittyvät osaksi solmeiltavia nyörejä. Tämän nyörin on oltava sen verran löyhä, että siihen onnistuu kiinnittää loput langat.

Leikkasin nyöristä 23 noin 30 cm mittaisia pätkiä (huom! Matalaan purkki = lyhyemmät langat). Nämä nyörit kiinnitin  leivonpääsolmuilla purkin kaulusta kiertävään parinyöriin. Tämän jälkeen kauluksessa oli 24 solmeiltavaa nyöriparia.

Aloitin solmeilun kasoistasosolmuilla, joita tuli aina kaksi peräkkäin ja jatkoin solmuja kauluksen ympäri.

Tämän jälkeen tein vuorottelevia solmuja, eli seuraavat 2 solmua tulivat edellisten solmujen väliin.

Kolmannella kierroksella tein kaksoistasosolmut taas samoihin lankoihin, joihin ne tulivat ensimmäisellä kierroksella. Tästä muodostuu salmiakkikuvio.

Koska kyseessä oli näin matala purkki, piti lopetusta ryhtyä ajattelemaan jo näiden kierrosten jälkeen.

Viimeisen kierroksen solmut tein taas vuorotellen, mutta vain joka toiseen solmun väliin. Näin reunaan tuli sahalaitakuvio.

Löysin pieniä puuhelmiä, joissa on suuri reikä keskellä ja käytin noita helmiä päättelyyn. Teippasin sahalaitojen kärjestä tulevien nyörien päät ja pujottelin helmet nyöreihin. Helmien alle solmin taas hevosenhäntäsolmut. Kun nämä langat on sidottu, työ ei pääse purkautumaan.

Lopuksi kampasin ylijääneet langat auki ja leikkasin ne purkin alareunan tasoon.

Purkkiin laitoin hieman koristehiekkaa, että kynttilä pysyy paremmin paikallaan. Oikeaa kynttilää en kuitenkaan polttaisi tällaisissa astioissa ilman valvontaa.

Jotenkin lämminhenkinen ja tunnelmallinen lasilyhty 🥰






🌸 Terveisin Susanna 🌸


https://www.facebook.com/pastaakostassa 








tiistai 3. syyskuuta 2024

Jauhelihatäytteiset lätyt



Jauhelihatäytteisiä lättyjä ei tule turhan usein tehtyä. Suurin vaiva näissä on se lättyjen paistaminen.

Lättyjen perusohje;

3 kananmunaa

6 dl vissyvettä

3 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

Voita paistamiseen

Munien rakenne rikotaan ja niiden sekaan lisätään maito sekä kuivat aineet. Taikina sekoitetaan tasaiseksi ja jätetään turpoamaan vähintään 15 minuutiksi.

Lätyt paistetaan kuumalla pannulla voissa.

Ohjeen mukaisesta taikinamäärästä saa noin 8 lättyä.


8 lätyn täyte;

600 g jauhelihaa

1 sipuli

Maustamiseen suolaa ja mustapippuria

Noin 0,5 dl ketsuppia.


Pinnalle 150 g juustoraastetta


Pienistetty sipuli sekä jauheliha paistetaan ja seos maustetaan.

Jauhelihatäytettä levitellään lättyjen keskelle ja lätyt kääritään rullalle. 

Lättyrullat asetellaan uunipellille ja niiden pintaan ripotellaan juustoraastetta.

Lättyjä paistetaan 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes pinnassa oleva juusto on saanut hieman väriä. 

Hieman työläs herkkuruoka, mutta joka kerta vaivan väärtti 😋





🌸 Terveisin Susanna 🌸


https://www.facebook.com/pastaakostassa 

maanantai 2. syyskuuta 2024

Virkattu toppi koossa XXL

Ostin itselleni poikkeuksellisesti varsin trendikkään kesähameen. Röyhelöisen ja keveän, roosan värisen tyllihameen. Ennen kuin edes olin kokeillut hametta kertaakaan päälleni, epäilin sen röyhelöiden vuoksi korostavan muutoinkin runsaita vartalon muotoja ja varsinkin vatsaa… Ja yhä vain edes testaamatta, päätin virkata hameen kaveriksi topin, jonka helma ulottuisi kyllin alas ja sitten painollaan pitäisi röyhelöt kurissa. 

Koska en tällaista paloista tehtyä toppia ole aiemmin virkannut, en tajunnut huomioida, että palan koko olisi kannattanut suhteuttaa tarvittavaan topin kokoon siten, että toppi syntyisi 16 palasta. Eli valitsemani pajuneliömalli yhdistettynä valitsemaani lankaan ei neliönä ollut riittävän kokoinen tässä tilanteessa. Varmasti koossa s/m voisi toimia, mutta ei enää suuremmassa koossa. Symmetrisyyden vuoksi virkkasin tähän toppiin lopulta 22 palaa. Se ei kuitenkaan ole mikään ongelma, vaan topin helmahan toimii myös tuon mallisena, että siinä on kuusi neliöpalan kulmaa neljän sijaan 👍🏻

Jokin kevyt sisäänotto vyötäröllä olisi voinut antaa toppiin pötkylän sijaan sopivasti muotoa, mutta tällaisista neliöistä virkatussa mallissa sitä ei oikein voinut toteuttaa.

Palojen valmistuttua liitin ne toisiinsa kiinteillä silmukoilla.

Kiersin topin yläosan reunan kiinteillä silmukoilla ja kiinnitin etu- ja takaosaan olkainten kohtiin metalliset D-renkaat. Näiden renkaiden väliin virkkasin olkaimet kiinteillä silmukoilla. Pituuden määritelin sopivaksi ihan vain kokeilemalla.


Topin alareunan kiersin ensin kiinteillä silmukoilla ja sen jälkeen tein pylväistä ja ketjusilmukoista ryhmiä, joihin saisin kiinnitettyä hapsut. Koska hapsut tähän halusin.

Lopuksi kiinnitin kolmesta langasta koostuvat hapsut leivonpääsolmuilla niille virkattuihin ketjusilmukkakaariin.

Tarkkasilmäiset voivat huomata kuvissa esiintyvissä paloissa värieroja 😅 Nämä erot syntyivät siksi, että minulla oli pieni määrä beigeä lankaa, jolla aloitin työn. Sain aikaiseksi 6 palaa ja lanka loppui. Lähdin hakemaan lisää kyseistä lankaa, mutta sitäpä ei ollutkaan! 🤯 

Jatkoin työtä sitten samalla langalla, mutta hieman vaaleammalla sävyllä ja käytin alkuperäistä, tummempaa lankaa työn kaula-aukon ja helman finistelyyn sekä olkaimiin. Noin saattaa tulla jopa tunne, että värivaihtelu on ihan harkittua 😅

Kyllä se asiansa ajaa! Kainaloiden alta toppi on melko avoin ja paljastava, mutta tämän asian korjaa kivan näköiset liivit tai alle puettava kangastoppi tai pukeutumispaita. 

Tosin olin haaveillut, että toppi sopisi unikkokuosisen takin alle, mutta mitä vielä! Hallitsevana värinä unikoissa on keltaiseen taittava beige ja jotenkin tuo ei nyt sovi silmään ollenkaan… Tai sitten pitää vain harjaannuttaa silmää 😉






🌸 Terveisin Susanna 🌸


https://www.facebook.com/pastaakostassa