Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Ystävyyden kakun juuri

Nämä ystävyydenkakkua koskevat postaukset tulevat nyt vähän kuin nurinkurisessa järjestyksessä. Mutta pakkohan tuo itse kakku oli ensin esitellä, että muistajat muistaisivat ja ne jotka eivät muista, ehkä innostuisivat kakusta 😊

Koetin kasvattaa kakun juurta löytämieni "Hermanni"-kakun ohjeiden mukaan. Kyse on parin vuoden aikaikkunasta, kun olen tuota juurta yrittänyt kerta toisensa jälkeen tehdä, mutta sen valmistuminen otti pahoin santaan. Se homehtui, ei lähtenyt käymään, unohtui vain hoitaa, tai muuta vastaavaa. En toki ole kahta vuotta yhtäjaksoisesti juurta yrittänyt synnyttää, vaan asia on aina epäonnistumisen jälkeen kuopattu ja unohtunut jopa kuukausiksi.

Jos päätät tehdä juuren itse, suosittelen lukemaan tämän postauksen ensin loppuun saakka. Näin voit välttyä suuremmilta epäilyiltä, koska melko erikoinen prosessi tämä kokonaisuutena oli 😅

Pohdin oikein tosissani, että miksi tämä kakkujuuri ei vaan ole ottanut onnistuakseen. Ja koetin taas, totaalisesti soveltaen ja yrittäen välttää kaikki edelliset virheet.

Juuren ei saa olla tiiviissä astiassa. Tein oman juuren lasiseen säilyketölkkiin, jonka kannen voi jättää ilman tiivistettä ja sulkea vain osittain. 

Juuren ainekset;

0,5 dl ruisjauhoja

1,5 dl vehnäjauhoja

2 dl vettä

Aineet sekoitetaan tasaiseksi ja astia jätetään huoneenlämpöön. Juuren alkua sekoitetaan aamuin, illoin.

Tuo aloitus poikkeaa Netistä löytyvistä ohjeesta, koska mukana on myös ruisjauhoja, nesteenä pelkkä vesi ja sokeri puuttuu. Eli aloitin juuren ruisjuurena ja vasta jatkossa muokkasin sitä hiljaksiin vehnäisemmäksi. 

Kolme päivää tätä mömmöä sekoiteltuani ja ihmeteltyäni olin taas heittää sen menemään, kun käymään se ei vieläkään suostunut, mutta päätin vielä kokeilla hiivan voimaa. Hapanjuuren ideahan on se, että se happanee ja alkaa käymään ilman hiivaa. Koska tuo alku oli pilaantumisen partaalla, otin ohjat omiin käsiin ja lisäsin purkkiin nuppineulan pään kokoisen nokareen tuorehiivaa. Ja luonnollisesti seuraava päivä olikin käymisen suhteen sitten jo ihan muuta ja juuri rupesi oikeasti näyttämään ja tuntumaan siltä, kuin sen kuuluu. 

Niinpä suosittelen, että ota hiiva avuksi heti ensimmäisenä päivänä. Itse lasken ensimmäiseksi päiväksi tuon päivän, kun hiivan juureen sekoitin.

2. Päivä

Sekoitetaan juurta aamuin illoin.

3. Päivä

Sekoitetaan aamuin illoin. Nyt juuri muhii toden teolla 😊


4. Päivä

Lisätään juureen 

2 dl vehnäjauhoja 

2 dl sokeria

2 dl vettä

Sekoitellaan aamuin ja illoin.

5. Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin

6. Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin

7. Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin.

8. Päivä 

Normaalisti juuresta leivottaisiin nyt kakku, mutta koska tämä lähtö on nyt hieman poikkeuksellinen (mukana hiivaa, ruisjauhoja ja maidon sijasta on käytetty vettä), otin juuresta 2,5 dl ja lähdin kasvattamaan sitä nyt alkuperäisellä kakunjuuren kasvatusohjeella. Juuren yli jäävän osan voi käyttää esim. vohveleihin, niin ei tarvitse heittää mitään menemään. 

Lisätään juureen 

2,5 dl vehnäjauhoja 

2,5 dl sokeria

2,5 dl maitoa

Sekoitetaan tasaiseksi

9. Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin

10. Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin

11. Päivä

Sekoitellaan aamuin, illoin.

12. Päivä

Nyt on aika leipoa kakku. Kakun leipomisestahan kerroin aiemmin ja sen ohje löytyy täältä.

Juureen lisätään 2,5 dl vehnäjauhoja, 2,5 dl maitoa ja 2,5 dl sokeria ja sekoitetaan tasaiseksi.

Juurta pitäisi olla nyt noin litra. Juuri jaetaan neljään osaan. Yhdestä osasta tehdään kakku, yksi osa jää itselle seuraavaa kasvatusta varten ja 2 osaa annetaan ystäville ohjeen kanssa. Tuon ohjeen postaan kokonaisuudessaan vielä myöhemmin.

Juuren suhteen on huomioitava, että sen ei kuulu homehtua, eikä se haise varsinaisesti edes pahalta. Jos juurelle jommin kummin käy, se on toden näköisesti pilalla ja kasvatus on aloitettava alusta. 

On myös hyvä huomioida, että kun juuri käy ja se elää purkissa omaa elämäänsä, purkki pysyy yllättävän puhtaana. Se ei kerää hometta, eikä muutoinkaan ole mitenkään epämiellyttävä.

Juuren käydessä se voi hetkittäin kerrostua. Siinä saattaa erottua tiiviimpää kerrosta sekä lähes vesikirkasta kerrosta. Juuri ei kuitenkaan ole pilaantunut, vaan tuo kerrostuminen kuuluu normaaliin prosessiin. 



🌸 Terveisin Susanna 🌸


tiistai 30. tammikuuta 2024

Ystävyyden kakku

Muistelin 70-80-luvun kahvikakkua, joka oli kiertokirjeen tavoin leviävän juuren vuoksi jo tuplasti erikoinen, mutta myös yksi ihan parhaita kahvikakkuja, joita olen ikinä maistanut. Jos googlettelee ystävyys- tai ystävyydenkakkua, vastaukseksi tulee Hermanni. En tiedä, mitä ystävyyden kakun juurta meillä aikoinaan pulputeltiin, mutta Hermanni se ei nimeltään ollut.

 Tunnistan eron siinä, että meillä kakkutaikinaan ei tullut rusinoita. Eikä omenaa. Tai suklaata. Siihen tuli muistikuvani mukaan ananasta ja jotain pähkinöitä. Tai ehkä mantelia…Tuohon Hermanniin viitataan yhdessä sun toisessa netistä löytyvässä jutussa, mutta ohje ei ole sama, jonka muistan. Ei meidän kakulla ollut muuta nimeä kuin ystävyyden kakku.

Todella pitkään jatkuneen metsästyksen jälkeen löytyi kotoa, siitä sellaisesta ruskeasta, muovisesta 80-luvun reseptikortistosta siskoni käsialalla kirjoitettu ystävyyden kakun ohje. Ja jos vielä jotain positiivista, niin muistini toimii joten kuten ja ohje oli mielikuvani kaltainen.

No nyt siis löytyi resepti, mutta juuri puuttui…

Koska juuren kanssa kävin melkoisen taistelun, on siitä pitkä tarina kerrottavana ja sen valmistamisesta kerron erillisessä postauksessa ja keskityn nyt pelkkään kakkuun.

Juurta pitäisi olla leipomaan ryhdyttäessä noin litra.

1/4 juuresta käytetään kakkuun, 1/4 jätetään itselle kasvamaan ja 2/4 osaa voi jakaa kahdelle ystävälle ketjukirjeenä.


Kakun ainekset;

Noin 2,5 dl juurta

100 g voita sulatettuna

3 munaa

2,5 dl sokeria

1/2 tl suolaa

2 tl vaniljasokeria

1/2 tl kanelia

2 tl leivinjauhetta

1 1/2 tl soodaa

5 dl vehnäjauhoja

1,25 dl mantelirouhetta

1,25 dl taatelia pilkottuna

1 tlk (230/145g) ananasmurskaa

Sulatettu ja jäähdytetty voi, munat, sokerit, suola ja sooda sekoitetaan juureen. Kuivat aineet, mantelirouhe sekä pilkotut taatelit sekoitetaan yhteen ja ne lisätään nestemäiseen taikinaosaan vuoronperään ananasmurskan kanssa. 

Taikina sekoitetaan tasaiseksi ja se kaadetaan voideltuun (ja tarvittaessa korppujauhotettuun) 1,8 litran vuokaan.

Kakkua paistetaan 175 asteisen uunin alatasolla noin tunti.

Nyt on kyllä varsinainen retropläjäys! Taikinan maku ja paistetun kakun tuoksu toivat mieleen tuon herkun, jota en vuosikymmeniin ole maistanut! 

Voi kuinka innoissani tästä onnistumisesta olen! Ja sopiihan tämä kakku nyt ystävänpäiväksi paremmin, kuin mikään muu kakku ikinä! ❤️

Näin on vuosikymmeniä kateissa ollut kakku herätetty henkiin ja aion kyllä ilostuttaa ystäviä ja lähipiiriä tällä ketjukirjeellä. Varokaahan vaan 🤭

Julkaisen vielä lähiaikoina ohjeen juureen sekä kokonaisuutena tekstin, joka sisältää ohjeet juuren kasvattamiseen sekä kakun leipomiseen. 



🌸 Terveisin Susanna 🌸

maanantai 29. tammikuuta 2024

Kalastajanlangasta virkatut reunapitsit

 Iski nuukuuden piru, kun meinasin ostaa kangaskaupasta pellavan väristä reunapitsiä. Pitsin hinta oli 5,50 - 6,50 € / metri. Sinne jäi.

En kyllä sitten ajatellut, että ”äkkiä” virkkaan pitsit itse, vaan ajattelin ne iltojen puhdetyönä virkata, vaikka tiesin, että aikaa tulee kulumaan useampi ilta 😅

Tarve minulla on kahdelle erilaiselle pitsille ja kumpaakin tarvitsen noin 6 metriä. Ei siten ihan vähäinen määrä.

Valitsin pituussuunnassa virkattavat pitsit. Koin tämän tavan kiitollisemmaksi, kuin sen, että tekisin pitsin ylös-alas virkaten. Ihan vain oma ajatus virkkauksen kulusta ja näin jälkikäteen olen ihan tyytyväinen valintaan.

Lankana on pellavan värinen 3 säikeen kalalanka ja koukkuna 2 mm koukku.

Ensimmäinen, kapeampi pitsi syntyy neljällä kierroksella oheisen hahmotelman mukaan. Pitsi aloitetaan tekemällä ketjusilmukoita, joiden määrällä määritellään pitsin pituus.

2. Krs. Jokaiseen silmukkaan ks

3. Krs. ”5 kjs + hy 3s + ks ”- kierros loppuun

4. Krs. ”3 ks + nirkko + 3 ks” jokaiseen ketjusilmukkalenkkiin

Ja tätä pitsiä tein 6 metriä.

Toinen, vähän leveämpi pitsi tarvitsi valmistuakseen 5 kierrosta, mutta valmiiksi tuli sekin. Pitsi aloitetaan tekemällä ketjusilmukoita, joiden määrällä määritellään taas pitsin pituus.

2. Krs. Ks jokaiseen silmukkaan

3. Krs. P + ”kjs, hy s + p” jatketaan samoin kierros loppuun

4. Krs. ”4 kjs + hy kjs-lenkki, ks” - toistetaan kierros loppuun

5. Krs. ”Ks kjs-lenkkiin, seuraavaan kjs-lenkkiin 3p + nirkko + 3 p, ks seuraavaan kjs-lenkkiin + seuraavaan lenkkiin 3p…jne.” toistetaan kierros loppuun

Ja tätä pitsiä se toinen 6 metriä.

Nämä kalastajalangasta virkatut pitsit olivat kovatöiset, mutta olen ehdottoman tyytyväinen lopputulokseen. Kun joskus saadakseen haluamansa, se vain on pakko tehdä itse. Ja onhan tämä nyt jo vähän kustannuskysymyskin. Tarvitsemani pitsit olisivat maksaneet noin 60 €. Aika kova hinta asiasta, joka ei ole edes lopputuleman pääosassa.

Nämä pitsit tulevat olemaan osa suurempaa kokonaisuutta, josta kerron myöhemmin lisää. 😊



🌸 Terveisin Susanna 🌸



perjantai 26. tammikuuta 2024

Kullanhohtoiset sydämet ystävälle

 

Ideoita ystävänpäiväksi olisi niin paljon, etten tiedä, ehdinkö millään niitä kaikkia toteuttaa. Hyvä ainakin aloittaa ajoissa tämä hääräily, ettei tule niin kiire.

Kullanhohtoiset sydämet ystävälle syntyvät soodataikinista, kalkkimaalista, puuhelmistä ja koristenauhoista.

Massa voi varmasti olla jotain muutakin, kuin soodataikinaa, mutta tiesin soodataikinan ainakin taipuvan tällaiseen askarteluun; sileä pinta ja kaulittava koostumus. Ehkä hieman liiankin kaunis massa päälle maalattavaksi, mutta tälläpä mennään.

Soodataikinan ohje;

1 dl maissitärkkelystä 

2 dl ruokasoodaa

1,25 dl vettä

Aineet mitataan kattilaan ja sekoitetaan ne tasaiseksi seokseksi.

Seosta kuumennetaan miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes se alkaa sakenemaan. Sitä keitetään kunnes siitä tulee pehmeää ja sopivan kankeaa muovailtavaksi. Liian pitkään kuumentamista pitää varoa, koska massasta voi siten tulla liian kovaa.

Valmis taikina laitetaan kulhoon ja peitetään kostealla talouspaperilla tai liinalla. Taikinan annetaan jäähtyä, jonka jälkeen se on muovailtavissa.

Kaulitsin taikinan paksuksi levyksi. Tein kuviokaulimella taikinaan ruusukuvioita ja otin muotilla siitä erilaisia sydänkuvioita. Tein narunreiät sydämiin. Kuviot olivat sen verran paksuja, että niiden kuivumiseen kului aikaa kolme vuorokautta.


Kuivuneet kuviot maalasin helmiäismaalilla ja superlonitöpöttimellä kullan väristä maalia kohokuvioihin.






Käytin ripustuslenkkeihin kalkkimaalilla maalaamiani puuhelmiä sekä erilaisia naruja ja nauhoja.





Varsin kaunis on roosan helmiäissävyn sekä kullan yhdistelmä.

Nämä sydämet jäävät odottamaan ystävänpäivää ❤️ 



🌸 Terveisin Susanna 🌸


tiistai 23. tammikuuta 2024

Manteliboston

Vaikka yleiskoneen avustuksella olen oppinut tekemään ihan hyvää pullataikinaa ja se taipuisi työläämpiinkin pulliin, nousee bostonkakun muoto ja helppous yhä ykköseksi.

Tällä erää maustoin bostonin muotoon käärityn pullan mantelimassalla. 

Pullataikinan ainekset;

2,5 dl maitoa

1/2 muna (toinen puolisko käytetään voiteluun)

1/2 pkt (25g) hiivaa

1 tl suolaa

1 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

Noin 7 dl vehnäjauhoja

100g pehmeää voita


250g mantelimassaa

Raesokeria ja mantelirouhetta pinnalle

Maito lämmitetään kädenlämpöiseksi. Hiiva, sokeri, suola, kardemumma ja muna sekoitetaan maitoon. Nesteeseen lisätään jauhot pienissä erissä sekoittaen. Lopuksi mukaan lisätään pehmeä voi ja taikinaa sekoitetaan niin kauan, että voi on täysin sekoittunut taikinaan.

Taikina-astia peitellään leivinliinalla ja asetetaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Taikinan annetaan nousta niin kauan, että se on turvonnut kaksinkertaiseksi, eli noin 1/2 tuntia.

Mantelimassa raastetaan karkeaksi raasteeksi.

Taikina kaadetaan jauhotetulle alustalle ja vaivataan siitä pöytää vasten ilmakuplat pois.

Taikinasta kaulitaan noin 45 x 35 cm kokoinen levy.

Mantelimassamuru levitetään taikinalevylle ja levy kääritään rullaksi. Heitin pintaan pienen määrän myös mantelijauhetta, koska oli suuri vaara, että kyseinen jauho jää kaappiin vanhenemaan 😅

Rullasta leikataan noin 10 yhtä suurta palaa, jotka asetellaan tasaisesti voideltuun irtopohjavuokaan kierre ylöspäin.

Vuoka peitellään leivinliinalla ja pullan annetaan nousta lämpimässä paikassa noin 0,5 tuntia.

Pullan pinta voidellaan munalla ja pinnalle ripotellaan raesokeria ja mantelirouhetta. Näitä käytinkin sitten varsin runsaasti.

Pullaa paistetaan 175 asteessa noin 35 minuuttia.

Pullan annetaan jäähtyä leivinliinan alla ja se irrotetaan vuoasta.

Manteliboston maistuu luonnollisesti mantelimassalle ja paahteiselle mantelille 😋



🌸 Terveisin Susanna 🌸



sunnuntai 21. tammikuuta 2024

Puuhelmikoristeet tuikkupalloihin

 Sain edelliseltä työnantajaltani syntymäpäivälahjaksi lahjakortin liikkeeseen, joka myy mm. Aarikan tuotteita. Hankin silloin suuren lasisen pallomaljan, jonka suuaukkoa koristaa puuhelmet. Yksinkertaisen muotoinen malja helmineen on valtavan kaunis.

Pentikin lasiset tuikkupallot ovat istuneet lähes täydellisesti tuon maljakon kaveriksi. Kirkas lasi ja toistuva pyöreä muoto eivät yhteen sopiakseen katso valmistajan merkkiä.

Kun aiemmin tein puuhelmistä koristerenkaat lampunjalkoihin, oli tarkoituksenani tehdä helmirenkaat myös lampunvarjostimiin. Helmirenkaat muuttivat varjostimet kuitenkin raskaan näköiseksi ja lamppu näytti liian yläpainoiselta. Sen vuoksi helmiä jäi minulle käyttöön yllinkyllin ja etsin niille sopivia käyttökohteita. Näin syntyi puuhelmikoristeet tuikkupalloihin. Helmikoristeiden kanssa ne näyttäisivät ehkä entistä yhtenäisemmiltä maljakon kanssa.

Käytin helmirenkaisiin ohutta, siimamaista kumilankaa, joka ei erotu helmien välistä lainkaan.

Valmiit helmikoristeet näyttävät tuikkupalloissa paremmilta, kuin osasin odottaa.

Tosin pienemmässä pallossa nuo 15mm helmet näyttävät hieman ylikokoisilta…? Koska ideana helmet toimivat, voi olla, että pitää hankkia pienemmät helmet ja tehdä tämä vielä uudestaan 😅




🌸 Terveisin Susanna 🌸



lauantai 20. tammikuuta 2024

Siivouspäivän vuokaleipä

Tarkensin katseeni sanaan ”siivouspäivä…”. Mielikuvitus jo ehti laukkaamaan, mutta luettuani marttojen reseptin pääsin jyvälle siitä, mitä tällä tarkoitetaan 😅

Kyseessä on siis jauhokaapin siivouspäivä ja siinä mielessä ihan tervetullut uusi resepti arkistooni. Kaappiin kun kertyy useinkin sellaisia pussinloppuja, jotka olisi järkevää hyödyntää johonkin ennemmin kuin myöhemmin.

Sinänsä reseptin pääraaka-aine on silti vehnäjauho, enkä tohtinut ihan kauhean paljoa lähteä sooloilemaan, mutta muutin hieman määriä sen mukaan, mitä siellä omassa kaapissa oli tähteenä.

Minun vuokaleipä syntyi seuraavin aineksin;

5 dl lämmintä vettä

1/2 pala hiivaa

2 tl suolaa

2 rkl siirappia

0,5 dl ruisjauhoja

1 dl mantelijauhoja

1 dl kaurahiutaleita


4 dl vehnäjauhoja

3 dl hiivaleipäjauhoja


Hiiva, suola ja siirappi liotetaan lämpimään veteen. Mukaan sekoitetaan ruisjauho, mantelijauho ja kaurahiutaleet. Taikina jätetään liinan alle nousemaan puoleksi tunniksi.

Taikinaan sekoitetaan loput jauhot ja taikina kaadetaan voideltuun, n. 1,5 litraiseen leipävuokaan.

Leipää nostatetaan vuoassa noin puoli tuntia, jonka jälkeen sen pistellään esim. coctailtikulla. Leipää paistetaan 225 asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia.



 Leipä kumotaan lämpimänä vuoasta.

Ja taas on tarjolla ihanaa, tuoretta leipää. Mantelijauhe tekee tehtävänsä ja tämä leipä ei maistukaan ihan peruskauralta 🥰




🌸 Terveisin Susanna 🌸



perjantai 19. tammikuuta 2024

Puuhelmillä päivitetyt lampunjalat



Muuton yhteydessä myin joitakin pareja yöpöydän jalkalamppuja pois, kun ajattelin, että en oikeasti tarvitse niin monia erilaisia. Ja nyt tuli kuitenkin joulua pois siivotessani sellainen tunne, että haluaisin jotain uutta… Ei tuntunut silti järkevältä lähteä taas ostamaan uusia lamppuja, kun juuri olen päässyt eroon ylimääräiseksi luokittelemistani.

Nämä pienehköt, valkoiset puulampunjalat on olleet minulla jonkin aikaa ja ajattelin koettaa tehdä niille sellaisen hallitun muutoksen.

Pujotin 8 kpl 15mm puuhelmiä kumilankaan ja solmin kumilangan renkaaksi.



Rinkulat pujottelin lampunjalkoihin.


Valitsin lamppuihin yksinkertaiset, valkoiset varjostimet.

Nämä puuhelmillä päivitetyt lampunjalat ovat kyllä melko täydelliset tarkoitukseensa. Halvat, helpot ja nopeat toteuttaa ja ennen kaikkea kivan näköiset 😍




🌸 Terveisin Susanna 🌸