Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 26. helmikuuta 2023

Purjerengasverhot kylpyhuoneen ikkunoihin

Purjerengasverhojen ompelu ei ole vaikeaa. Se saattaa olla vähän työlästä, mutta vaikeaksi sitä en moittisi.

Uuden kylpyhuoneen ikkunoihin oli tarkoitus saada jonkinasteiset valoverhot ja ostin tarkoitukseen sopivaa, ihan perus voile-kangasta, vaalean harmaan sävyssä.

Ikkunoiden leveys on 80 cm, joten vaikka verho olisi voinut olla hieman leveämpikin, 150 cm verho toimii vallan hyvin. Kun koetan kuitenkin välttää sellaisten olemattomien hukkapalojen syntymistä, joita säilyttää ensin vuositolkulla kaapeissaan, kunnes huomaa, ettei niistä ikinä voi tehdä mitään… 🙄

Voile-kangasta ei ollut saatavissa kuin 300 leveänä, joten halkaisin kankaan. Aiemmin ostamani tumman harmaa verhokangas sai luvan toimia voileen yläosassa soirona, johon purjerenkaat lopulta kiinnitetään. Kangaskaupoista saa metritavarana myös erivärisiä valmiita kangasnauhoja, renkaineen päivineen, jos haluaa tätä vaihetta hieman keventä 😊

Soiron korkeudessa on huomioitava, että jos purjerenkaan halkaisija on 4 cm ja renkaan ylä- ja alapuolelle pitää jäädä hieman ilmaa + käänteet, joten 9-12 cm korkeus puolelleen + käänteet ei ole ihan huono mitoitusperiaate. Tähän verhoon kangassoiron korkeus on 25 cm.

Ja koska tämä homma oli sellaista ”kieli keskellä suuta-touhua”, jäi kaikki välivaihekuvat ottamatta. Sanallinen selitys on vaikeaa ilman kuvia, mutta suurin piirtein seuraavasti etenin: 

Käänsin verhon sekä kangassoiron sivusaumat ommellen. 

Taitoin soiron kahtia ja silitin sen muotoonsa (myös soiron alareunojen käänteet). Silitin ohjeen mukaisesti liimautuvan tukinaihan soiron taitettuun väliin.

Kiinnitin soiron alakäänteet voilekankaan yläreunaan nuppineuloilla ja ompelin kankaat toisiinsa. Tämä on näiden verhojen eniten tarkkuutta vaativa ommel, koska käänteen ja ompeleen tulee olla melko täydellisesti samassa linjassa, ettei käänne näy kummaltakaan puolelta. 

Käänsin verhojen alareunat. Käänteeksi tuli cm 10 käänne. Tällä erää en laittanut lyijynauhaa verhojen helmaan. Jos verhot rupeavat liuhaamaan ja vääntelehtimään, lisään painotaskut ja painot verhon alareunaan jälkikäteen. Painot ovat kyllä yleisesti ihan loistava ratkaisu, joilla verhon saa asettumaan paikoilleen ja laskeutumaan kauniisti.

Lopuksi mittasin ja määrittelin purjerenkaiden paikat, piirsin ja leikkasin niille reijät ja asetin renkaat paikoilleen. Käytin verhoon 8 rengasta.

Purjerankaita käytettäessä on tärkeää, että renkaita on verhossa parillinen määrä. Tämä sen vuoksi, että verhon päät taittuvat ikkunaa kohti, eikä epäsymmetrisesti siten, että toinen pääty on ikkunaan päin ja toinen huoneeseen päin.

Ihan tyytväinen näihin verhoihin olen. Sopivat mainiosti näihin ikkunoihn ja tähän tilaan. 😊



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti