Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Leimasinpikkuleivät ystävänpäiväksi

Ystävänpäiväksi tein pikkuleipiä. Kun ei sitä kuorintavoidetta oikein passannutkaan...

Leimasinpikkuleipien taikinan on oltava kyllin tymäkkää, että leimasimen kuvio jää näkyviin paiston jälkeen. Taikinan ei saa sisältää suuria sattumia, eikä oikeastaan pieniäkään, vaan sen on oltava sileää ja tasaista, että leimaaminen onnistuu.

Toimivaksi olen mieltänyt seuraavan taikinan, josta valmistuu n. 20 hyvän kokoista pikkuleipää;

250 g voita

2 dl sokeria

1 muna

6 dl vehnäjauhoja

Pehmeä voi ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Mukaan sekoitetaan muna ja seosta vatkataan niin kauan, että se on kuohkeaa vaahtoa. Lopuksi vehnäjauhot sekoitetaan voiseokseen.

Taikina laitetaan jääkaappiin lepäämään muutamaksi tunniksi. Koko vuorokauden kestävä lepuuttaminen jähmettää taikinaa vähän liikaa ja taikina vaatii silloin hieman pehmitystä, ennen kuin sitä voi leipoa.

Taikina kaulitaan jauhotetulla alustalla 3-5 mm vahvasi levyksi. Levystä leikataan pyöreällä muotilla pylpyröitä, joihin painetaan leimasimella kuvio. Ystävänpäivän pikkuleipiin valitsin teemaan sopivan tekstin. 

Leimasinta on hyvä painaa jauhoihin lähes jokaisen leimaamisen jälkeen. Leimasin pitää painaa kunnolla taikinaan, että kuvio erottuu. Painamisen voimakkuuteen vaikuttaa taikinan kovuus ja levyn vahvuus ja siihen saa tuntumaa vain kokeilemalla.

Pikkuleipiä paistetaan 220 asteisessa uunissa (kiertoilma) n. 5 minuuttia.

Varsin maukkaita ja suloisia viestinvälittäjiä 🥰




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti