Suhteellisen pieni heta-omenapuu tuotti tänä syksynä valtavan sadon. Omenat ovat myöhemmin kypsyviä, eli nyt, syyskuun loppupuolella poimintakypsiä, todella kookkaita ja hyvän makuisia.
Pakkohan noita herkkuja oli sitten jollain tapaa jatkojalostaa ja ensimmäiseksi tein omenapiirakan pyöreään vuokaan.
Ainekset n. 26 cm vuokaan;
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniliinisokeria
1 prk kinuskikreemiä
Täyte;
1 prk maitorahkaa
1 muna
0,5 dl sokeria
3 isohkoa kotimaista omenaa, vettä + sitruunamehua
Kanelisokeria
Voi ja sokeri vatkataan vaahdoksi ja vaahtoon sekoitetaan 1 muna.
Kuivat aineet sekoitetaan yhteen ja ne lisätään voivaahtoon.
Taikina levitetään piirakkavuoan pohjalle ja sitä nostetaan reunoille 1,5-2 cm.
Kinuskikreemi, rahka ja sokeri sekoitetaan tasaiseksi massaksi ja levitetään tasaiseksi seokseksi. Seos levitetään taikinan päälle.
Omenoista poistetaan siemenkodat (tai omenat leikataan siten, että siemenkodat jäävät jäljelle…). Omenoista leikataan keskenään saman vahvuisia, puolikuun muotoisia siivuja. Siivut laitetaan astiaan, joka täytetään sitruunalla maustetulla vedellä siten, että kaikki omenasiivut ovat vedessä. Omenasiivuja pehmennetään mikrossa 4-5 minuuttia, tai niin kauan, että ne pehmenevät. Siivujen tulee olle joustavia, mutta niiden ei saa kypsyä mössöksi.
Omenasiivut asetellaan piirakan päälle ruusukkeen muotoon, aloittaen ulkoreunalta.
Komeutta kypsennetään 200 asteisessa uunissa alatasolla 25-30 minuuttia.
Kaunis ja mehevä piirakka rapsakalla muropohjalla 😋
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti