Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 22. joulukuuta 2022

Valkoinen Joulu: Rommifudge

Ja koska olen näihin fudgeihin jotenkin koukussa, mielessäni vilisee kaikenlaisia erilaisia makuja, joita tähän makeiseen voisi yhdistää. Ongelmia tietysti aiheuttaa se, että mitä massaan voi sekoittaa ja mitä taas ei. Massa ei nyt kuitenkaan saisi mennä pilalle esim. muuttua kokkareiseksi tai muuta vastaavaa...

Tämä fudgekokeilu onnistui varsin mukavasti ja siksi uskallankin jakaa reseptin.

Ainekset:

2 dl sokeria

2 dl kuohukermaa

0,5 dl tummaa siirappia

50g voita

200g tummaa suklaata

rommiesanssia

Krokantteja

Sokeria, siirappia, kermaa ja voita keitellään teflonkattilassa. Ensin sekoitellen, kunnes kaikki ainekset on sulaneet ja yhdistyneet, jonka jälkeen massan annetaan kuplia rauhassa, välissä sekoittamatta. Keittämistä jatketaan kunnes massa jähmettyy, kun sitä pudottaa pisaran vesilasiin.

Kattila otetaan liedeltä ja sen joukkoon sekoitetaan rouhittu suklaa pienissä erissä, koko ajan sekoittaen. Massaan ei saisi kohdistua suuria lämpötilavaihteluita ja sen vuoksi suklaan sulattaminen ja massaan sekoittaminen tehdään erissä. Liian nopeat lämpötilavaihtelut voivat juoksettaa massan. Kuulemma. 

Kun suklaa on sulatettu massaan, siirrän massan vatkauskulhoon ja vatkaan sitä n. 5 minuuttia. Vatkaaminen ei ole välttämätöntä, mutta se antaa fudgeen kuohkeutta. 

Tässä kohdassa punniskelin sitten, että millä ilveellä lisään massaan sitä haluamaani maustetun viinaksen vivahdetta. Vaihtoehtoina olisi ollut konjakki tai viski, mutta minua hieman arvelutti kaataa mitään nestettä massaan ja siksi päätin käyttää rommin makuista esanssia. Sitä lisäsin massaan tippa kerrallaan vatkaamisen yhteydessä... Ja pelkäsin koko ajan sitä, mitä se massalle tekee. Mutta eipä tehnyt mitään pahaa! 😊 Makua vain antoi. 

Lopetin maustamisen, kun makua oli mielestäni sopivasti. Mauste meni massaan yhteensä n. 20 tippaa. Mutta siksipä tuo maistelu on tärkeää, kun saattaa esansseissa olla aika merkittäviäkin eroja.

Vatkattu massa kaadetaan leivinpaperilla vuorattuun n. 15x20 cm kokoiseen vuokaan.

Pintaan ripottelin reilun kerroksen krokantteja. 

Tämän jälkeen fudgevuoka nostetaan viileään jähmettymään.

Annan fudgen jähmettyä seuraavaan päivään. Tällöin fudge on leikattavissa. Tapaan leikata levyn pieniksi neliöiksi ja pakkaan sen pieniin rasioihin.

Todella hyvän makuinen, suklainen fudge! 😋







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti