Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 10. joulukuuta 2022

Valkoinen joulu: Porkkanalaatikko

Laatikkoruuat kuuluvat kiinteästi meidän joulupöytään. Vaikka joskus olen kaavaillut, että joulupöytä olisikin jotain ihan muuta, vaikka kevyempää ja sellaista ”pientä suolaista”, ei se ihan joulupöydältä enää tuntuisi. Ja siksi ne laatikot joka vuosi teen.

Keitän riisipuuroa kerralla ison kattilallisen, josta valmistan tarvitsemani laatikot ja puuroa jää vielä yllin kyllin syötäväksikin asti.

Minun laatikoissa tapaa olla makeutta ja mausteita aika reilusti.


Ainekset kahteen reilun litran vetoiseen vuokaan;

2 kg porkkanoita

Vettä ja 1 tl suolaa keittämiseen

n. Litra valmista riisipuuroa

2 munaa

2 dl ranskankermaa

25g voita

1 kananmuna

n. 0,75 dl siirappia

Hieman vajaa 1 tl suolaa

0,5 tl jauhettua muskottipähkinää

0,5 tl jauhettua valkopippuria

Porkkanat kuoritaan ja keitetään suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Keitinvesi kaadetaan pois ja porkkanat soseutetaan. Porkkanat voi kypsentää myös kuorineen, jolloin valmistusprosessi kestää hieman kauemmin (kun porkkanoiden täytyy hieman jäähtyä, ennen kuin niitä voi kuoria 😅). Soseen ei välttämättä tarvitse olla ihan sileää.

Riisipuuron joukkoon sekoitetaan munat ja ranskankerma, siirappi, mausteet sekä sulatettu voi. Lisätään porkkanasose ja sekoitetaan tasaiseksi massaksi. Pitää myös maistaa, että mausteet on kohdillaan.

Massa kaadetaan sopivan kokoisiin vuokiin. Tähän saakka tuote on gluteeniton. 

Jos haluaa, pinnalle voi ripotella korppujauhoja, ja kuvioida laatikoiden pinnat lusikalla painellen. Tämä on perinteinen tapa, mutta ei välttämätöntä. Uuni kuitenkin lopulta tasaa ja muokkaa pinnan, eikä kuvioinnitkaan paiston jälkeen enää niin teräviä ole.

Laktoosittomia maitotuotteita käyttäen laatikoista luonnollisesti saa laktoosittomia 👍🏻

Laatikoita paistetaan uunin keskitasolla 200 asteessa n. tunti.

Tapaan tehdä laatikot hyvissä ajoin ennen joulua, koska ne kestävät hyvin pakastamista ja helpottaa huomattavasti jouluna, kun ei tarvitse kaikkea alusta asti enää silloin tehdä 😊




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti