Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 26. kesäkuuta 2022

Pieni kasvihuone vanhoista ikkunoista

 Muutama vuosi sitten eräs tuttavamme uusi ikkunat rintamamiestaloonsa. Kaatopaikan sijaan vanhat klasit tuotiin meille ja viimein tänä keväänä löytyi kylliksi aikaa naputella ikkunoista pieni kasvihuone. Ajatuksena oli nyt alkuun saada rakennuksen seinän viereen asetettava huone, johon mahtuu muutama hyötykasvi. Huone syntyi sulavan yhteistyön tuloksena; minä suunnittelin ja kunnostin osia ja isäntä pääasiassa nikkaroi.

Kasvihuoneen pohjaksi tuli trukkilava. Näin huoneen siirtäminen ja varastointi helpottuu. Minua kun murehduttaa tuollaisten vanhojen ikkunapokien kestävyys, jos ne ovat sään armoilla kesää, talvea. Nyt huone on mahdollista siirtää talveksi pois rästäsvuodosta…

Huoneen runko rakennettiin pääasiassa ”kakkoskakkosesta”. Pienemmistä ruutuikkunoista tuli huoneeseen sivuseinät ja suuremmista ikkunoista tehtiin etuseinään ovet sekä takaseinään avattava tuuletusluukku. Muut seinien osat paneloitiin. 


Osassa ikkunoista oli ikkunalistat, osassa kittaukset. Huonokuntoiset kittaukset uusittiin ja ikkunat puhdistettiin irtonaisesta maalista. Ennen maalaamista puuosia vielä hiottiin hieman. Maalina käytettiin kiiltäväpintaista Nordica Ecoa.

Huoneen katto tehtiin valokatteesta. Lopuksi ikkunoihin kiinnitettiin tarvittavat vetimet ja muut helat ja lava käsiteltiin puuöljyllä. Heloja, valokatetta ja ikkunakittiä lukuunottamatta kaikki huoneeseen käytetyt materiaalit olivat jäämiä jostain edellisistä projekteista. Tämä huone on siis tällainen varsinainen kiertotalouskukkanen.

Pohjana lava on juuri oikean kokoinen kasvusäkeille. Huoneeseen sopii kaksi säkkiä, joihin mahtui juuri sopivasti sisätiloissa alkuun kasvaneet kurkut, tomaatit ja paprikat.

Kurkut ja tomaatit kasvavat valtavasti kesän aikana ja ne vaativat paljon vettä ja ravinteita. Kasvien kosteudesta huolehtimaan huoneeseen on suunnitelmissa rakentaa oma minikokoinen kastelujärjestelmä. Tästä syystä peräseinään kiinnitettiin peltinen käsienpesuastia, jonka olisi tarkoitus toimia vesisäiliönä.


Jo parissa viikossa näiden kasvien kasvutapa on muuttunut tukevammaksi ja itse vihannekset ovat alkaneet kasvaa. Riittävän lämmön ja tasaisten kasvuolosuhteiden merkitys kasvihuonekasveille on näin todistettu.




Tämä huone on minun silmääni kaunis ja tätä tehdessä pohdittiin, että taitaakin väliaikaiseksi suunnitellusta ratkaisusta tulla aika pysyvä 😊 oijoi, kuinka odotan ensimmäisten vihannesten kasvua ja kypsymistä 🥰





2 kommenttia:

  1. Hieno pieni kasvihuone ja hyvä idea käyttää pohjana trukkilavaa. Me käytämme niitä myös mielellämme erilaisissa projekteissa, kun niistä on helppo rakennella kaikenlaista. Tällä kertaa haussa meillä on myös trukki ja trukkien renkaat, kun pitäisi suuri määrä tavaraa siirtää ja lastata lavalle kesämökillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 🥰 Lavojen kierrättämisessä tuntuu kyllä olevan vain taivas rajana 😅 Onnea etsintään ja tuleviin projekteihin 👍🏻

      Poista