Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 7. kesäkuuta 2022

Keväiset peilikiillekakut

 



Nämä kakut ovat valkosuklaamoussekakkuja hieman suuremmalla volyymillä, kuin aiemmin tekemäni. Kakut on tehty laktoosittomista tuotteista.

Ainekset yhteen (28cm irtopohjavuoka) kakkuun;

300g diggestivekeksejä

n. 120g voita


 6 dl kermaa

2 prk ranskankermaa

1 prk maitorahkaa

400g valkosuklaata

6 liivatelehteä

n. 0,5 dl vettä

Voi sulatetaan ja keksit murskataan. Voisula sekoitetaan keksimuruihin. Keksimurut painellaan leivinpaperilla pohjustetun ja reunakalvolla (tai leivinpaperisuikaleilla) reunustetun irtopohjavuoan pohjalle.

Suklaa sulatetaan vesihauteessa. Liivatelehdet liotetaan kylmässä vedessä, liuotetaan lähes kiehuvaan veteen ja annetaan liivatenesteen hieman jäähtyä.

Kerma vatkataan vaahdoksi.

Ranskankerma ja maitorahka sekoitetaan yhteen. Sula, jäähtynyt suklaa sekoitetaan ohuena nauhana seokseen, koko ajan seosta sekoittaen. Hieman jäähtynyt liivateneste sekoitetaan myös ohuena nauhana seokseen ja sekoitetaan seosta koko ajan voimakkaasti.

Lopuksi kerma yhdistetään ranskankerma-rahkaseokseen.

Seos levitellään tasaisesti keksimurupohjan päälle.

Kakku laitetaan pakastimeen ja jäädytetään täysin, eli annetaan olla kylmässä vähintään seuraavaan päivään.

Peilikiilteellä (mirrorglaze) päällystettäessä kakun pinnan tulee olla jäinen, joten pidän kakkua pakastimessa heti reilusti seuraavaan päivään saakka niin, että se varmasti on kylmä ja pinta kova.


Peilikiilteen ainekset (yhteen kakkuun);

8 kpl liivatelehteä

1,4 dl vettä

3 dl hienoa sokeria

1,75 dl glukoosisiirappia

250g valkosulaata

0,75 dl kermaa

Pastavärejä


Valkosuklaa rouhitaan pieneksi ja laitetaan kulhoon. Sokeri, glukoosisiirappi ja vesi mitataan kattilaan ja kiehutetaan n. 105 asteiseksi. Keittämisen loppuvaiheessa liivatteet laitetaan likoamaan kylmään veteen liotetaan niitä ohjeen mukaan. Kun liivatelehdet on pehmenneet, ne ja kerma lisätään sokerinesteeseen ja sekoitetaan neste tasaiseksi. Kuuma kerma-sokeriseos kaadetaan valkosuklaarouheen päälle kulhoon ja annetaan olla aloillaan hetki, jonka jälkeen sekoitetaan massa tasaiseksi.

Jaoin kiillemassan kolmeen osaan. 1/4 massasta värjäsin keltaisella, 1/4 valkoisella ja 1/2 vihreällä pastavärillä. 

Sekoittaessa massaa jäähtymisen aikana ja lisättäessä värejä siihen, pitää varoa ilmakuplien syntymistä massaan.

Kiillemassan tulisi olla n. 35 asteista, kun se kaadetaan kakun päälle. Liian kylmä massa ei ”tasaannu” riittävästi. Tarvittaessa kiillemassaa voi lämmittää mikrossa uudestaan.

Laitoin uunipellille leivinpaperin. Keskelle peltiä asetin nurin päin muovikulhon, jonka päälle asetin vuoasta ja pohjasta irrotetun jäisen kakun.

Ensin levitin vihreää väriä kakun päälle niin, että kakun päällys ja reunat peittyivät täysin kiilteellä. Tämän jälkeen lisäsin valkoisia ja keltaisia juovia kakun päälle. Lopuksi lisäilin mukaan vielä kaikkia värejä ohuina, kiemurtelevina nauhoina.

Kiille jähmettyy jäisen kakun päälle melko nopeasti. Jähmettymisen jälkeen pohjan reunat siistitään ja kakku siirretään lastojen avulla tarjoiluvadille. Tämän jälkeen kakkua säilytetään jääkaapissa, kunnes se on sulanut.

Viimeisen silauksen näihin ylioppilasjuhliin tehtyihin kakkuihin tein kultamaalilla maalaamillani ja kultatomulla viimeistellyillä sokerimassapalloilla sekä kultakuulilla. 

Kiilteen pintaan nousi joitakin ilmakuplia, (joita ei tosiaan kuuluisi olla) ja suurimman osan niistä sain piiloon asettelemalla pallot ja kuulat niiden päälle 😅







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti