Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 19. heinäkuuta 2021

Valkosuklaamoussekakku ja peilikiille


 
Tämä valkosuklaamoussekakku on meillä juhlapöydässä se kestosuosikki. Yleensä koristelen kakun sokerimassakuvioilla tai marjoilla.

Mustikoilla koristellun version pinta sai jossain kohtaa siipeensä. Niinpä tein veitsellä vedellen siihen ”röpelöpinnan” hämäämään että sen muka kuuluisi juuri tässä kakussa tuollainen olla… 🙄 Ja kyllä se tuollaisenakin kauppansa teki 🤭


Koska peilikiille kakun päällä itsessään on näyttävä, se ei vaadi kakulta itseltään mitään kikkailuja. Sksi ajattelin juuri tämän kyseisen kakun sopivan mainiosti peilikiilteen alle. 


Pohjan ainekset; 

200 g diggestive keksejä

n. 100g sulatettua voita

Keksit murskataan ja murskaan sekoitetaan sulatettu voi. Murut painellaan leivinpaperilla pohjustetun 26 cm irtopohjavuoan pohjalle.

Valkosuklaamoussen ainekset;

2 prk kermaa vaahdotettuna

300g valkosuklaata

2 tlk ranskankermaa

1 tlk maitorahkaa

5 liivatelehteä

Valkosuklaa sulatetaan ja jäähdytetään. 

Liivatelehdet liotetaan kylmässä vedessä ja puristetaan niistä ylimääräinen vesi pois. Liivatelehdet sulatetaan lähes kiehuvaan maitotilkkaan (n. 0,4dl).

Kerma vaahdotetaan. 

Ranskankerma ja maitorahka sekoitetaan yhteen, tasaiseksi seokseksi. Sula valkosuklaa lisätään rahkaseokseen ohuena nauhana ja koko ajan massaa sekoittaen. Jäähdytetty liivateseos sekoitetaan massaan samoin, kuin suklaa; ohuena nauhana koko ajan massaa sekoittaen.

Lopuksi kermavaahto ja massa yhdistetään ja sekoitetaan tasaiseksi.

Valkosuklaamousse levitetään keksimurupohjan päälle ja kakku laitetaan jähmettymään pakastimeen.

Peilikiilteellä (mirrorglaze) päällystettäessä kakun pinnan tulee olla jäinen, joten pidän kakkua pakastimessa heti reilusti seuraavaan päivään saakka niin, että se varmasti on kylmä ja pinta kova.


Peilikiilteen ainekset;

8 kpl liivatelehteä

1,4 dl vettä

3 dl hienoa sokeria

1,75 dl glukoosisiirappia

250g valkosulaata

0,75 dl kermaa

Pastavärejä


Rouhi valkosuklaa pieneksi ja laita kulhoon. Liota liivatteita kylmässä vedessä ohjeen mukaan. Sokeri, glukoosisiirappi ja vesi mitataan kattilaan ja kiehutetaan n. 105 asteiseksi. Joukkoon liotetaan pehmenneet liivatelehdet ja kerma. Kerma- sokeriseos kaadetaan valkosuklaarouheen päälle kulhoon ja annetaan olla aloillaan hetki, jonka jälkeen sekoitetaan massa tasaiseksi.

Jaoin kiillemassan kolmeen osaan. 1/4 massasta värjäsin mustalla, 1/4 valkoisella ja 1/2 violetilla pastavärillä. 

Sekoittaessa massaa jäähtymisen aikana ja lisättäessä värejä siihen, pitää varoa ilmakuplien syntymistä massaan.

Kiillemassan tulisi olla n. 35 asteista, kun se kaadetaan kakun päälle. Liian kylmä massa ei ”tasaannu” riittävästi. Tarvittaessa kiillemassaa voi lämmittää mikrossa uudestaan. Itse huomasin, että liian lämmin massa luistaa kakun päältä karkuun ja todella nopeasti massa muuttuu liian kylmäksi, jolloin se ei enää liiku lainkaan. Ero on siis häilyvän pieni ja kyllä se ensimmäinen peilikiillekakku meni itselläni ainakin täysin harjoittelun piikkiin.

Laitoin tarjottimelle leivinpaperin (niin suuri tarjotin, että kakku mahtuu siihen ihan kokonaan). Keskelle tarjotinta laitoin nurin päin jälkiruokakulhon, jonka päälle asetin vuoasta ja pohjasta irrotetun jäisen kakun.

Itse kiilteen levittämisestä en saanut tilannekuvia, koska siinä pitää toimia nopeasti, ennen kuin kiille jähmettyy… Ensin levitin violettia väriä kakun päälle niin, että kakun päällys ja reunat peittyivät täysin kiilteellä. Tämän jälkeen lisäsin valkoisia ja mustia juovia kakun päälle.

Kiille jähmettyy jäisen kakun päälle melko nopeasti. Jähmettymisen jälkeen pohjan reunat siistitään ja kakku siirretään lastojen avulla tarjoiluvadille. Tämän jälkeen kakkua säilytetään jääkaapissa, kunnes se on sulanut ja valmis tarjoiltavaksi.

Kiilteen hukka on melko runsas… Tarjottimelle jähmettyneen kiilteen keräsin kuitenkin talteen. Kiille säilyy jääkaapissa joitakin päiviä ja sen voi lämmittämällä käyttää uudelleen.

Viimeistelyn tähän avaruushenkiseen kakkuun tein hopeasprayllä maalaamillani sokerimassapalloilla, hopeahelmillä sekä violeteilla nomparelleilla.

Varsin onnistunut ja hauskan näköinen kakku tästä tuli 😊







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti