Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 4. heinäkuuta 2021

Jäätelöcharlotte


Ehkä tämän jäätelökakun teko on astetta vaivalloisempaa kuin pelkkä jäätelöpalojen kasaaminen torttupohjan päälle, mutta onhan tämä nyt aika näyttävä tarjottava. 👌


Idea on siis kääretorttu, jonka siivut asetellaan pyöreään vuokaan ja sisäosa täytetään jäätelöllä.

 

Kääretortun ainekset (50cm uunipelti);

 

4 munaa

2 dl sokeria

1,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta


Munat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja sekoitetaan muna-sokerivaahtoon.


Seos levitetään tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paistetaan 10-12 minuuttia ja 200 astetta.


Pohjan paistuessa asetetaan pöydälle leivontaliina, jonka päälle asetetaan leivinpaperi. Leivinpaperin päälle sirotellaan hieman sokeria.


Kun pohja on paistunut, kumotaan se sokeroidun leivinpaperin päälle heti kuumana. 



Paistoleivinpaperi poistetaan välittömästi pohjasta. Pohjaa voi hieman ”koulia” paistossa käytetyn leivinpaperin avulla; asetetaan leivinpaperi uudestaan pohjan päälle ja rullataan pohja rullalle niin, että päällimmäinen leivinpaperi rullaantuu pohjan mukana. Pohjaa ei tarvitse jättää näin, vaan se puretaan samantien takaisin laakeaksi. Annetaan pohjan jäähtyä.


Täyte;


n 2 dl suklaalevitettä

2,5 dl kermaa vaahdoksi vatkattuna

Kerman sekaan voi lisätä esim. pieniä toffeepaloja ja valkosuklaarouhetta.


Suklaalevite levitetään tasaiseksi kerrokseksi kääretortun pohjan päälle. tässä vaiheessa ei niin haittaa vaikka pohja olisi vielä pikkasen lämmin. Se edesauttaa suklaan levittymistä. Kuitenkin ennen kerman levitystä pohjan täytyy olla täysin jäähtynyt. 



Kermaa levitettäessä kannattaa kerma jättää pois noin 3 cm kääretortun ”loppupäästä”. Kun torttua rullataan, rulla ajaa aina hieman täytteitä edellään ja jos loppupäässä on liian vahvasti täytteitä, ne purskahtaa lopulta ulos.

Kääretorttu kääritään pitkältä sivulta rullaksi. Rullaamisessa käytetään apuna alla olevaa leivinpaperia ja liinaa. Sauma jätetään rullan alapuolelle ja kääritään leivinpaperista ja liinasta tiivis paketti rullan ympärille. Torttu jäähdytetään kunnolla jääkaapissa, niin se pysyy paremmin kuosissaan, kun sitä leikataan.


Kääretortusta leikataan tasaisia, noin 1-1,5 cm vahvuisia viipaleita ja ne asetetaan pyöreäpohjaisen metalli- tai lasivuokan pohjalle ja reunoille. Reunimmaiset viipaleet puolitetaan, että saadaan vuorattua astia mahdollisimman täydellisesti.



Tähän torttupohjaan oma jäätelösuosikkini on Valion nougat-jäätelö. Astian koosta riippuen sitä tarvitaan 1-2 litraa. Jäätelön annetaan pehmetä huoneenlämmössä jonkin aikaa. Kun se on lusikoitavaa, ladotaan se kääretorttuviipaleiden päälle kulhoon. Jäätelöä painellaan kerroksittain niin, että väliin ei jää ilmataskuja. Kun kulho on täynnä jäätelöä, laitetaan koko komeus pakastimeen jähmettymään. Ainakin pari tuntia täytyy malttaa antaa sen olla vielä pakkasessa.

Toinen vaihtoehto on tehdä jäätelö itse ja maustaa se haluamallaan tavalla.

Kun kulhoa lämmitetään hieman, kakku irtoaa näppärästi ja nopeasti. 

Tästä kakusta riittää useammalle herkkusuulle 😋

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti