Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 7. heinäkuuta 2021

Kristallipullat dallastäytteellä


 Olen aiemminkin kertonut siitä, kuinka olematon pullan leipoja olen. Siksi en pullan leipomista niin kovin usein harrasta. Nyt otin sitten taas härkää sarvista ja päätin leipoa tämän kesän valmistujaisjuhliin kristallipullia.

Värväsin taikinan tekoon pari vuotta sitten hankkimani yleiskoneen, jolla nyt monenmoista olen jo leiponut, mutta en pullaa. Ja voi poijjat! Saatoin vain vierestä ihailla, kun kone väänsi puolestani taikinan tasaiseksi ja todellakin vaivasi sitä. En minä käsin tekemällä tuota noin hyväksi olisi osannut tehdä. Eli kunnon vaivaus ja kärsivällinen kohottaminen tekivät taikinasta kuohkean ja helposti leivottavan. Viimeistään nyt pitäisi minunkin ymmärtää, että tässä asiassa ei vain ole oikoteitä. 

Taikinan tein ohjeella;

5 dl vaniljakastiketta
50g hiivaa
2 kananmuna
2 dl sokeria
1 tl suolaa
3 tl kardemummaa
12 dl vehnäjauhoja
150g voita

Tällä ohjeella pulia tulee n. 30 kpl.

Liotin hiivan huoneenlämpöiseen vaniljakastikkeeseen. Lisäsin mukaan kananmunat, sokerin, suolan ja kardemumman. Lisäsin taikinaan hiljaksiin ensin n. 8 dl jauhoja, koneen vaivatessa koko ajan. Tämän jälkeen lisäsin mukaan pehmeän voin ja kun se oli kunnolla sekoittunut taikinaan, lisäsin loput jauhoista.

Nostatin taikinaa liinan alla niin kauan, että se oli turvonnut kaksinkertaiseksi. Sillä aikaa valmistin täytteen. 

Vaikka kristallipulliin yleensä laitetaan väliin voita ja sokeria, päätin laittaa näihin pulliin dallastäytettä, joka nyt vain on hyväksi havaittu 😊 täytteen ohje aiemmassa postauksessa täällä. Ohjeen mukaan valmistettuna täytettä oli hieman liikaa tälle taikinamäärälle. Eli n. 3/4 ohjeen määrästä riittää, tai munien, voin ja sokerin määrää voi hieman vähentää sopivassa suhteessa.

Kaulitsin taikinan levyksi ja levitin täytteen sen päälle. 


Käänsin levyn kaksinkerroin ja leikkasin taikinalevyn lyhyen reunan suuntaisesti 1,5 - 2 cm leveitä suikaleita, jotka kierittelin ensin käsissä spiraalille. Spiraalit pyöritin leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle kierukoiksi niin, että pullien väliin jäi reilusti tilaa kohoamiselle.


Nostatin pullia n. 20 minuuttia liinan alla ja paistoin niitä 175 asteisessa uunissa niin kauan, että ne olivat kullanruskeita, n. 16 minuuttia / pelti.

Kun pullat olivat jäähtyneet käsittelin ne yksitellen voidellen ne ensin voisulalla ja kieritellen sen jälkeen hienossa sokerissa. 

Siinäpä se! Kristallipullan syvin olemus; kimaltelevat sokerikiteet vaniljaisen pullan pinnalla. 

Nämä pullat olivat niin hyviä ja pehmeitä, että nyt voin kyllä sanoa osaavani tämän homman 😊 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti